softwareTechnology

Dassault Systèmes en APWorks: één dataset voor AM serieproductie

Dassault Systèmes en Airbus APWorks gaan samen aan de slag met het virtueel valideren van additieve productieprocessen. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt op Paris Air Show in Le Bourget. Het doel is om een end-to-end oplossing te ontwikkelen, zodat één set parameters beschikbaar komt voor de totale procesketen. OEM’ers kunnen hun ontwerpen dan virtueel valideren in elke fase van het proces.

 

Vliegtuigbouwer en softwareconcern slaan handen ineen om AM rijp te maken voor serieproductie

Het nieuwe end-to-end systeem van Dassault Systèmes en APWorks levert één enkele set met data, die zowel upstream in het proces gebruikt kan worden voor het ontwerpen van nieuwe materialen als downstreams voor productieprocessen en testen. Deze oplossing is een uitbreiding van het bestaande Co-Design to Target onderdeel van het 3DExperienceplatform.

 

Standaarden

De integratie van 3D ontwerpen gecombineerd met engineering en simulatie, optimaliseert de werkstukken voor 3D printen. Hierdoor kun je met gestandaardiseerde parameters gaan werken waardoor ook voor de certificering standaarden beschikbaar komen. Achtereenvolgende stappen zoals testen, optimaliseren en additive produceren van een onderdeel worden gematched aan deze parameters. OEM’ers kunnen hun design concepten virtueel valideren in elke fase van het proces en fouten herkennen voordat een onderdeel is gemaakt. De beide concerns denken dat de beschikbaarheid van zo’n softwaretool de acceptatie van grootschalig 3D printen in de sector zal versnellen. En dat is nodig omdat de vliegtuigbouwers de nieuwe generatie vliegtuigen lichter en veiliger willen maken. Additive Manufacturing is daarvoor een van de sleuteltechnologieën in de productie.

 

Schaalbare en herhaalbare serieproductie

“Het 3DExperience platform is een eerste, belangrijke stap naar schaalbare en herhaalbare serieproductie. Simuleren kan helpen om foute onderdelen te voorspellen en te vermijden”, zegt Joachim Zettler, CEO van APWorks. “De luchtvaartindustrie is gericht op veiligheid en nieuwe productintroducties vergen doorgaans veel tijd. Met de virtuele validatie van het AM proces, kunnen we additief geproduceerde gecertificeerde serieproducten verwachten.” Michel Teller, vice president Aerospace & Defense Industry bij Dassault Systèmes, denkt dat 3D printen en virtuele technologie het de industrie mogelijk maken om met minder afval, gewicht en kosten méér te doen. “Designers krijgen de vrijheid om complexe vormen te verkennen die met traditionele processen niet gemaakt kunnen worden. Alleen door de afstand tussen reële en virtuele wereld tot nul terug te brengen, kan de industrie de toekomst bouwen.”

 

Ook voor andere sectoren

Dassault Systèmes verwacht dat het end-to-end systeem niet alleen in de luchtvaartindustrie zijn doel zal bewijzen, maar ook toegepast kan worden in de automotive- en medische industrie, robotindustrie én de werktuigbouwkunde in zijn algemeenheid.

Lees in het juni 3D print magazine meer over hoe Dassault Systèmes AM integreert in de ontwerp- en simulatie software

 

Back to top button