3D printmarktTechnology

Phil Reeves (Stratasys): consumenten 3D print markt bestaat niet

Ook op Addditive Manufacturing Europe 2016 in de Amsterdamse RAI waren het vooral de nog jonge bedrijven in deze sector die de boventoon voerden: Ultimaker, Atum3D, Leapfrog, Innofill, Builder 3D Printers, Wasp, Massportal, Broze en nog vele andere. Maar: de beurs was toch een vakbeurs voor de industrie? Klopt, en dat is precies de doelgroep van deze door innovatie gedreven bedrijven. Consumer 3D printing bestaat niet, beweert Phil Reeves van Stratasys Strategic Consulting.

 

Phil Reeves prijst innovatiesnelheid 3D print start ups

Wie de 3D print community volgt, ziet telkens opnieuw hoe start ups en jonge bedrijven met een niet aflatend enthousiasme de 3D printtechnologie innoveren en bereikbaar maken voor een steeds grotere groep. Je ziet deze bedrijven niet alleen online actief, maar komt ze ook tegen op evenementen zoals beurzen. Soms worden ze weggezet als spelers in de consumentenmarkt. Onterecht, vindt Phil Reeves.

 

Ultimaker
Bijna alle desktoprinters, zoals die van Ultimaker, worden ingezet voor industriële toepassingen, zoals op de foto voor het ontwikkeling van performance parts voor de Audi A5 RS.

 

Industrie koopt de desktop printers

Reeves, additive manufacturing consultant, was vorige week niet alleen in Amsterdam om op Additive Manufacturing Europe zijn visie te geven op hoe 3D printen een rol gaat spelen in de auto industrie. ‘s Middags ging hij op uitnodiging van 3Dutch – een community voor 3D printing start ups – in discussie over de vraag of er ooit een markt zal bestaan voor het 3D printen van functionele maakdelen. En in die discussie deed de Stratasys consultant een aantal interessante uitspraken, zoals zijn opmerking dat er geen consumer 3D printing markt bestaat. De desktop (FDM) printers die in grote aantallen worden verkocht, belanden uiteindelijk bijna allemaal in de industrie. Of in ieder geval bij professionals. “Deze printers vervullen 90 procent van de behoeften. Quick and dirty, dat voldoet aan de vraag van de meesten”, aldus Reeves. Een beeld dat bevestigd werd door de Nederlandse printerfabrikant Leapfrogg, aanwezig bij 3Dutch. Leapfrogg, dat op de beurs in de RAI onder andere de XceL-machine toonde, verkoopt niet meer aan consumenten want die zijn er niet in deze markt. Het is de industrie die de 3D printers inzet. Een consumenten 3D print markt bestaat niet.

 

Bedrijven willen niet meteen investeren in dure systemen; quick and dirty volstaat dikwijls

 

Instapdrempel verlagen

En dat beeld werd bevestigd op Additive Manufacturing Europe. Atum 3D toonde hier bijvoorbeeld de nieuwe versie van de DLP-printer, die nu met LED werkt en tegenwoordig geproduceerd wordt bij VDL Apparatenbouw. Een 3D printer die zijn toepassingen vindt bij professionele gebruikers. Voordat bedrijven in een hele dure 3D printer investeren, moet de businesscase sluitend zijn. Met systemen als een Atum 3D kunnen bedrijven hun innovatieprocessen versnellen en doorlooptijden verkorten met heel overzichtelijke investeringen, merkt Bas Beltman van NextStep 3D op. NextStep 3D neemt vanaf nu de Europese distributie van de Atum 3D printers op zich. Ook André Mulder van Vink Kunststoffen ziet dat de Massportal 3D printers vooral in de industrie terecht komen. “We merken dat freesbedrijven de techniek beginnen op te pakken.” Dat heeft veel te maken met de kostprijs, die voor dit soort bedrijven meestal geen belemmering is. Paul Hunck van Builder 3D Printers ziet eveneens de meeste printers bij professionals terecht komen. Hij gelooft in het concept van 3D printfabrieken, waar straks tientallen desktopprinters via een softwaresysteem aangestuurd worden producten printen. Precies wat Ultimaker in Amsterdam liet zien met de Betaversie van een complete oplossing voor 3D printfabrieken, die open is zodat ook printers van andere merken aangesloten kunnen worden.

 

Phil Reeves
Phil Reeves: consumenten 3D printmarkt bestaat niet.

 

Protectionisme stimuleert geen innovatie

Want dat is de kracht die deze sector verder brengt: openheid. Terug naar de bijeenkomst van 3Dutch. Phil Reeves stak de hand in eigen boezem. De fabrikanten van desktopprinters en filament innoveren veel sneller. De ontwikkeling die deze 3D printers in zeven jaar hebben doorgemaakt, is groter dan die van de zogenaamde professionele industrieprinters. De businessmodellen van de fabrikanten daarvan zijn gebaseerd op protectionisme. “Daarmee stimuleer je geen innovatie.”

In het volgende 3D print magazine kun je meer lezen zowel over de bijeenkomst van 3Dutch alsook over Additive Manufacturing Europe 2016.

FOTO: De 3D printers vanUltimaker worden bijvoorbeeld ingezet voor de ontwikkeling van deze onderdelen voor de Audi A5 RS, ontwikkeld door Eventuri.

Back to top button