3D printmarktTechnology

3D printen voor aerospace verdrievoudigt komend decennium

Niet groot, maar wel een heel gericht publiek. Professionals die serieus met 3D printen bezig zijn. Zo reageren de exposanten halverwege Additive Manufacturing Europe 2016, de eerste editie van dit nieuwe 3D print evenement in de Amsterdamse RAI. Woensdag ging de aandacht uit naar de aerospace industrie.

 

Positieve geluiden op AM Europe 2016

Het internationale Tarsus heeft een aantal evenementen rond 3D printen gebundeld in AM Europe 2016 en richt zich met deze combinatie van beurs, congres en workshops door UL op de professional die 3D printen inzet of dat van plan is. Bijvoorbeeld voor de productie van vliegtuigonderdelen, het thema van woensdag, de tweede dag van het evenement. Lawrence Gasman van SmarTech schetste in zijn overview een aantal bevindingen uit een analyse die SmarTech gemaakt heeft van de kansen voor additive manufacturing in de luchtvaartindustrie. Juist het feit dat het in de vliegtuigindustrie relatief om kleine aantallen gaat, zorgt voor de Amerikaanse marktonderzoeker voor een goede fit met additive manufacturing, Hij ziet AM in luchtvaarttoepassingen tot 2024 groeien van 2017 net geen 900 miljoen dollar naar ruim 3 miljard dollar in 2024. Dat is het jaar waarin additive manufacturing de status van een volwassen technologie bereikt, denkt hij. “In 2024 stijgt de omzet in poeders voor het eerst boven die in machines uit. Dat is een teken dat de techniek volwassen wordt.”

 

Fokker GKN: snelle doorbraak

En hoewel sommigen wellicht denken dat de ontwikkelingen langzaam gaan en het lang duurt voordat een sector als de vliegtuigindustrie de technologie inzet voor maakdelen, vindt Marko Bosman van Fokker GKN in Papendrecht dat het juist heel snel gaat. Fokker ziet 3D metaalprinten momenteel opschuiven richting de productie van niet kritische delen voor een vliegtuig. En dat tien jaar nadat het bedrijf ermee gestart is. “In de luchtvaartindustrie is dat relatief snel.”

Ultimaker demonstreert Beta versie software voor printfabrieken

Ultimaker
Voor toekomstige 3D printfabrieken ontwikkelt Ultimaker een compleet systeem, bestaande uit rekken voor de printers en software om tientallen printers vanuit een server aan te sturen.

 

Nederlandse printerfabrikanten

Dat 3D printen zich klaar maakt voor serieproductie, is op Additive Manufacturing Europe 2016 ook op de beursvloer te zien. Prodways en Trumpf zijn twee van de grote spelers die voor Amsterdam hebben gekozen, veel anderen ontbreken. Maar dat wil niet zeggen dat er geen innovaties te zien zijn die aansluiten op 3D printtechnologie voor serieproductie. Ultimaker demonstreert er de Betaversie van speciale software voor het – eventueel op afstand – aansturen van 3D printers in printfabrieken. De andere Nederlandse 3D printerfabrikant Atum 3D presenteert zich op de stand van de nieuwe distributeur NextStep 3D met een heel nieuw team en de nieuwe versie van de DLP-printer. Deze print dankzij de overstap naar LED nog nauwkeuriger en sneller.

Active Power denkt met vliegwiel UPS printbedrijven zekerheid te kunnen bieden voor een onafgebroken stroomvoorziening.
Active Power denkt met vliegwiel UPS printbedrijven zekerheid te kunnen bieden voor een onafgebroken stroomvoorziening.

 

Poweruitval opvangen

Een heel andere exposant is Active Power uit de VS, een bedrijf dat bijzondere power back up systemen maakt (UPS) die bij een stroomuitval de periode totdat de generatoren aanspringen voor voldoende elektriciteit zorgen zodat de printers niet stilvallen. “Misschien zijn we vroeg, maar we willen erbij zijn als er nieuwe supply chains rond additive manufacturing worden opgebouwd”, aldus Erin Hurley van het Amerikaanse bedrijf. Het gaat trouwens niet alleen om stroomuitval, maar ook om het opvangen van de effecten van netvervuiling. Bijzonder aan het systeem van Active Power is dat het de energie opwekt met een vliegwiel en geen accu’s gebruikt. Stratasys gebruikt het systeem in de fabrieken van Stratasys Direct Manufacturing.

Additive Manufacturing Europe 2016 eindigt 30 juni in de RAI in Amsterdam

One Comment

Back to top button