3D printmarktApplicationsTechnology

AM Europe 2016: de kansen voor 3D printen in health, automotive en aerospace

Deze week vindt in de RAI in Amsterdam Additive Manufacturing Europe 2016 plaats, de Europese editie van dit 3D print event dat zowel op dit continent als in de VS gehouden wordt. Behalve meer dan 110 exposanten op AM Europe 2016 worden in congressen vooral de kansen van 3D printen in verschillende sectoren toegelicht.

 

AM Europe 2016 bestaat uit zowel een congresgedeelte, workshops als ook een beursvloer. Het congresgedeelte richt de aandacht elke dag op een ander thema: dinsdag 28 juni op medische toepassingen, woensdag 29 juni aerospace een donderdag 30 juni automotive. Alle drie de congresdagen worden ingeleid door sprekers van SmarTech Markets Publishing, die onder meer inzicht geven in de marktontwikkelingen voor additive manufacturing in de specifieke industriesegmenten. SmarTech publiceert met de regelmaat van de klok rapporten over 3D printen in bepaalde industrietakken, zoals recent nog over de olie- en gasindustrie en electronics. Sprekers op het medische congres komen onder andere van Stryker; bij aerospace onder meer van Gokker GKN Aerospace en Boeing en op het automotive congres van Airbus APWorks.

 

Meer dan 110 internationale bedrijven op de beursvloer van AM Europe 2016

 

Beursvloer

Aan het expositiegedeelte van Additive Manufacturing Europe doen ruim 110 bedrijven uit heel Europa en daarbuiten deel. Tot de Nederlandse exposanten hoort onder andere Smit Rontgen Philips, dat 3D metaalprint onderdelen seriematig produceert voor de medisch-diagnostische systemen van Philips. Vink Kunststoffen gebruikt de beurs in Amsterdam om de 3D printactiviteiten op de Europese markt te lanceren. Vink staat er samen met Mass Portal, de 3D printerfabrikant uit Litouwen. AMR Europe, dat recent de door SDD ontwikkelde Ghettoblaster nog op de internationale markt lanceerde, zal deze grote industriële FDM printer opnieuw presenteren. Builder 3D Printers (pagina 46) toont op AM Europe onder meer hoe je continu kunt printen met de FDM printers van Nederlandse bodem.

 

De SLS 3D printer die Prodways samen met Farsoon heeft ontwikkeld.
De SLS 3D printer die Prodways samen met Farsoon heeft ontwikkeld.

 

Prodways

Prodways neemt samen met de distributeur in de Benelux NextStep3D deel aan de beurs. Naast de Movinglighttechnologie zet Prodways sinds een klein jaar steeds sterker in op de nieuwe laser sintering systemen. Volgens Bas Beltman van NextStep3D beschikt Prodways met de beide 3D printtechnieken over oplossingen om aan eisen die aan high end toepassingen worden gesteld, tegemoet te komen. “We kunnen aan de hoge eisen voldoen met een breed aanbod van industriële machines met een unieke, open materiaal keuze.” Recent heeft NextStep3D in LayaLay nog een extra salespartner voor de groeiende Beneluxmarkt gevonden. LayaLay (Layer after Layer) wordt geleid door Malcolm Riesewijk, die al de nodige ervaringen in de 3D printmarkt heeft.

 

Ultimaker

Ook Ultimaker is van de partij in Amsterdam. De Nederlandse fabrikant van desktop FDM printers weet zich de laatste tijd steeds meer te nestelen in de industriële markt (lees hier het artikel in het 3D print magazine over de samenwerking met SolidWorks). Volgens Siert Wijnia, oprichter en CTO van Ultimaker, slagen engineers erin om dankzij de nieuwe Ultimaker 2+ steeds sneller nieuwe producten te testen en in de markt te lanceren. Op Additive Manufacturing Europe 2016 toont Ultimaker toepassingen in alle drie de sectoren die op de beurs aan bod komen. Uit de automobielsector toont men producten van Eventuri, gespecialiseerd in het ontwikkelen van inlaatspruitstukken voor sportwagens zoals de Audi RS5. Uit de aerospace industrie toont Ultimaker een 3D geprint model van een windtunnel met daarin een schaalmodel van een vliegtuig. Op medisch gebied toont men de armprothese gemaakt met Open Bionics, een open source initiatief voor het ontwikkelen van betaalbare en lichtgewicht modulaire prothesen.

 

ZMorph3D
De ZMorph multitool machine is voor het eerst op een beurs te zien, deze week op AM Europe 2016 in Amsterdam.

Primeur: printen, frezen en lasersnijden

Een regelrechte primeur bij AM Europe 2016 in Amsterdam is de ZMorph 2.0 SX Multitool 3D printer. Deze is voor het eerst op een beurs te zien. Momenteel wordt deze 3D printer via een speciale online campagne in de markt geïntroduceerd. De machine combineert het 3D printen van twee materialen met 2 en 3Dfrezen, lasersnijden en graveren met onder andere het extruderen van dikke pasta’s, zoals keramiek. In totaal zijn er meer dan 30 verschillende materialen beschikbaar.

AM Europe 2016 is dinsdag 28 en woensdag 29 juni open van 9.30 uur tot 17.30 uur, donderdag 30 juni is het event open van 9.30 uur tot 16.00 uur. Locatie: RAI Amsterdam. Lees ook het artikel over dit evenement in het 3D printmagazine.

Back to top button