3D printmarkt

Fablab Ede vindt onderdak bij Oceanz; meer jongeren interesseren voor 3D printen

Het Fablab Ede verhuist naar Oceanz, het 3D print servicebureau in Ede. Daarover is overeenstemming bereikt tussen Oceanz en ROC A12, waar het Fablab is ondergebracht. Erik van der Garde van Oceanz hoopt dat met deze beslissing meer jongeren geïnteresseerd raken in 3D printtechniek. De 3D print dienstverlener gaat daartoe kennis delen.

 

3D printservicebureau wil de basis leggen voor nieuwe generatie vakmensen

Het vernieuwde Fablab Ede opent dit najaar de deuren bij Oceanz. Onder regie van Knooppunt Techniek, wordt een intensievere samenwerking gerealiseerd tussen ROC A12 en Oceanz. Joop Hazeleger, directeur Knooppunt Techniek: “Dankzij deze samenwerking kan het meer een makerslab worden, waarbij de verdieping kan worden gezocht. Een prachtige volgende stap om invulling te geven aan de ambities van het Fablab: een ‘fieldlab’ waar bijna alles kan worden gemaakt en waarbij samenwerken en kennis delen centraal staat.” De werkplaats, met onder meer 3D printers, een 3D scanner, een lasersnijder en een Occulus Rift, kan gebruikt worden voor vrije ontwerpen, kunstzinnige toepassingen, experimenten, maar ook voor ontdekken en ontwikkelen. Het Fablab is voor iedereen toegankelijk die iets wil maken of wil uitproberen met deze nieuwste technieken.

 

3D printen verandert

Ook Toine Schinkel, ligt van het College van Bestuur van de onderwijsgroep COG waartoe het roc behoort is enthousiast. Volgens hem is 3D printen veranderd van experimenteren naar het ontwikkelen van innovatieve producten, waar de samenleving op zit te wachten. “Door dichter bij de industrie te staan is het mogelijk om ontwikkelingen en innovaties eerder én veel verdergaand toe te passen.” Dat vergt echter vakmensen die geschoold zijn in de nieuwe maaktechnologie. Precies dat is wat Erik van der Garde, ceo van Oceanz, voor ogen heeft met de nieuwe samenwerking. Hij zegt: “We bieden niet alleen nú creatieve en productieve ruimte aan studenten en makers in een professionele omgeving, maar willen daarbij vooral ook ondersteunen in de ervaringen van de technici van later. We gaan met deze nieuwe fase van het Fablab Ede ongetwijfeld meer jongeren interesseren in de techniek van de toekomst.”

fablab edeOp de foto ondertekenen de betrokken de samenwerkingsovereenkomst tussen FabLab Ede en Oceanz 3D. Van links naar rechts Erik van der Garde (CEO Oceanz), Joop Hazeleger (directeur Knooppunt Techniek) en Toine Schinkel (CvB COG).

Back to top button