3D printmarktManufacturers

BigRep toont concept 3D printfarm op AM Europe

BigRep, de Duitse fabrikant van grote FDM printers, toont op Additive Manufacturing Europe, de visie op hoe printfabrieken er in de toekomst uitzien. René Gurka, founder van BigRep, ziet de komende jaren 3D printfarms ontstaan waarin meerdere FDM printers in een netwerk opereren en via een bovenliggend besturingssysteem worden aangestuurd.

 

Slimme software verdeelt printopdrachten over meerdere FDM printers

BigRep bouwt 3D printers met een printformaat van 1 bij 1 meter. Op Additive Manufacturing Europe (28 – 30 juni in de RAI Amsterdam) laat men drie van dergelijke 3D printers zien, evenals grote drone die 3D geprint is en vliegwaardig is. Het bijzondere aan de 3D printers is evenwel dat ze alle drie vanuit één softwaresysteem worden aangestuurd. Dat is volgens René Gurka de toekomst, zo verduidelijkte hij onlangs op een conferentie in Duitsland.

 

Steeds grotere 3D printers heeft geen zin

Het heeft namelijk geen zin om 3D printers te ontwikkelen met een alsmaar groter printbed. Slimmer is het om grote producten te spreiden over meerdere 3D printers en deze onderdelen daarna met elkaar te verbinden. Dat concept demonstreert de Duitse fabrikant komende week in Amsterdam. René Gurka: “De software deelt automatisch printopdrachten toe aan specifieke printers, maar kan een groot product ook verdelen over meerdere systemen. Zo kunnen we op onze BigRep een dinosaurus van 8 meter lengte printen.” Gurka verwacht dat de komende twee tot drie jaar meerdere van dergelijke 3D printfarms gaan ontstaan. Hij ziet de technologie namelijk in snel tempo weggaan uit enkel prototyping en versneld toegepast worden voor de productie van functionele maakdelen. Een Australische klant van BigRep doet al voor de productie van mallen waarmee klant specifieke composietdelen voor bussen worden gemaakt.

Additive Manufacturing Europe vindt van 28 tot en met 30 juni plaats in de RAI Amsterdam en behelst naast een beursgedeelte elke dag een congres. Hier kun je meer lezen over de onderwerpen van deze congressen.

 

Back to top button