3D printmarkt

Autodesk gaat Fablabs ondersteunen met software

Autodesk gaat wereldwijd intensiever samenwerken met de Fablabs. Dat is bekend gemaakt tijdens de FAB 11 conferentie, georganiseerd door het MIT in Boston. De cloud- en mobiele softwareoplossingen van Autodesk komen beschikbaar voor de Fablabs en hun leden.

 

Digitale productie bestaat niet zonder digitale gereedschappen, zo vatte Samir Hanna, vice president van Autodesk Consumer & 3D Printing Group het samen. Hierin schuilt de beweegreden voor Autodesk om deze stap te zetten. Volgens haar delen de Fablab communities en Autodesk eenzelfde visie op het belang van de rol van digitale productie. Die schept nieuwe kansen voor makers en producenten. Om dat proces aan te jagen, krijgen de Fablabs wereldtijd toegang tot een aantal producten van Autodesk.

Tinkercad, 123D Circuits en Fusion 360

Concreet gaat het ondermeer om Tinkercad, een eenvoudig webgebaseerd tekenprogramma voor 3D ontwerpen. Vanuit Tinkercad kun je direct toegang krijgen tot 3D printing services. Ook 123D Circuits zit in de deal. Dit is eveneens een online tool om met behulp van Arduino elektronica te ontwerpen. Printplaten kunnen digitaal worden aangemaakt en realtime gesimuleerd worden. Arduino is een opensource computerplatform waarmee je elektronicacomponenten kunt ontwerpen die reageren op zowel digitale als analoge signalen. Het derde pakket is Fusion 360. Dit cloudsysteem combineert CAD, CAM en CAE in één pakket en wordt ook door professionals gebruikt.

Donatie aan Fablab foundation

De softwareontwikkelaar heeft daarnaast een financiële donatie aan de Fablab foundation gedaan. Dat geld is bedoeld om de missie, 3D printen en andere digitale productiemiddelen toegankelijk te maken, te verwezenlijken. In de Benelux zijn er inmiddels zo’n 40 Fablabs of soortgelijke initiatieven die deel uitmaken van deze community.

 

FOTO: het Fablab Eindhoven, een van de inmiddels meer dan 40 fablabs in de Benelux.

 

Back to top button