Technology

3D metaalprinten op Technishow: breed aanbod aan oplossingen

Van instap systemen tot en met geïntegreerde high-end AM-systemen

Het aanbod van 3D metaalprinttechnologie op TechniShow 2022 is groter dan ooit. Niet alleen de klassieke poederbed AM-systemen zijn er, ook nieuwe concepten met een lagere instapprijs én andere technieken zoals Direct Energy Deposition.


Dat 3D metaalprinten het domein was voor Laser Powderbed Fusion (L-PBF) technologie ligt al lang achter ons. 3D metaalprinten begint tegenwoordig al bij filament printers die bestand zijn tegen de abrassieve invloeden van filamenten waarin metaalpoeder is verwerkt. Bijvoorbeeld de desktopprinters van Ultimaker.

Ook koper kan geprint worden met een FFF printer,

Metaalprinten met FFF printers

Ultimaker heeft onlangs een Metal Expansion kit gelanceerd voor het printplatform S5. Naast de speciaal hiervoor ontwikkelde slijtvaste printcore DD 0 4 wordt de kit geleverd inclusief het Ultrafuse filament van BASF en het Ultrafuse Support Layer filament. Na het printen moet het onderdeel nog twee stappen doorlopen: het verwijderen van het bindmiddel en het sinteren voor een hoge dichtheid. Ultimaker levert dit als dienst via een aantal servicepartners. Onderdeel van de kit is een speciale verpakking voor het versturen van het nog kwetsbare onderdeel om extern te sinteren. Op TechniShow is deze oplossing onder andere te zien bij Lay3rs 3D Printing (11 C037).

Markforged Metal X

FFF printen met metaal gebeurt ook in de Metal X van Markforged. Op de Technishow is deze technologie te zien bij Mark3D Germany (11 C028), dat op de beurs in de Nederlandse markt z’n debuut beleeft. Markforged heeft een volledige workflow voor 3D metaalprinten met filament ontwikkeld, dus inclusief wasunit en sinteroven. Hiermee halen metaalbedrijven hun eigen AM-systeem voor metaal in huis met een integratie van printen en postprocessing. De 3D printtechnologie van Markforged is ook te zien bij AMR Europe (11 C002).

Meltio levert een AM oplossing voor integratie met een robot.

Spaanse AM-technologie

Nieuw in de Beneluxmarkt zijn de metaalprinters van het Spaanse Meltio, vertegenwoordigd door 3D Printer Solutions (11 C033). Meltio past Direct Energy Deposition toe, meer specifiek WAAM: lasdraad wordt gesmolten en hiermee worden de onderdelen laag voor laag opgebouwd. De voordelen: 3D printen gaat snel, de technologie is relatief goedkoop en laagdrempelig in het gebruik. Bovendien zijn materialen – lasdraad – goedkoper dan het poeder dat in andere systemen gebruikt wordt. Naast een stand alone versie levert Meltio de technologie ook als 3D printkop om te integreren met een robot of met een CNC-machine voor hybride bewerkingen. K3D heeft als eerste in Nederland in twee van deze systemen geïnvesteerd. De eerste ervaringen van het 3D printbedrijf zijn positief, ook bij het printen van grotere componenten met het robotsysteem.

WAAM: metaalprinten in het groot

Wire Arc Additive Manufacturing: daar staat de afkorting WAAM voor. Valk Welding (07 B010) demonstreert dit samen met RAMLab . WAAM is een van de varianten binnen Direct Energy Deposition. In het systeem dat de twee Nederlandse organisaties hebben ontwikkeld gaat het om een robot waarmee meerassig producten worden opgebouwd. Dit gebeurt met eigenschappen die goed genoeg zijn om zelfs Lloyd certificering te ontvangen. Het grote voordeel van deze technologie is dat het 3D printen van grote onderdelen snel gaat. Nabewerken is in vele gevallen mogelijk, maar daar staat tegenover dat de materiaalverspilling vergeleken met CNC-frezen veel minder is.

De scheepsschroef die RAMLab heeft geprint en die naderhand gecertificeerd is.

Klassieke metaalprinttechnologie: instapsystemen

Het aanbod L-PBF technologie op de beurs in Utrecht is groot: van basismodellen tot zeer geavanceerde systemen. Seido Systems (11 C016 en 11 C023) toont de metaalprinttechnologie va Xact Metal, een Amerikaanse fabrikant die door een aantal zaken anders te doen, de prijs van de AM-systemen laag weet te houden. Datzelfde doet One Click Metal. Deze startup uit de stal van Trumpf is tegenwoordig in handen van Index Traub, de Duitse bouwer van CNC-draaimachines in Nederland vertegenwoordigd door Laagland (11 D060). One Click Metal wil 3D metaalprinten juist toegankelijk maken voor het doorsnee metaalbedrijf en verlaagt daarom niet alleen de instapdrempel in financiële zin maar ook het gebruiksgemak. “Voor veel bedrijven is een 80 procent oplossing voldoende. En dat is een grote markt. Als meer mensen deze complexe technologie kunnen gebruiken, komen de ideeën die nu niet ontstaan omdat ze geen toegang tot de technologie hebben”, zo zei Björn Ullmann, een van de oprichters, het vorig jaar in 3D Print magazine.

Het bouwplatform waarom Renishaw alle onderdelen voor een gepersonaliseerde mountainbike 3D print.

Klassieke metaalprinters: high end systemen

De AM-systemen van Renishaw en Additive Industries gebruiken dezelfde Laser Powderbed Fusion technologie, maar zijn een stuk geavanceerder. Daar hangt een prijskaartje aan, net als een hogere instapdrempel voor wie nog weinig ervaring heeft. Renishaw (11 C038 en 11 C023) heeft op de beurs elke dag een AM-expert van het Europese team beschikbaar om vragen te beantwoorden. Daarnaast toont Renishaw hoe je additive manufacturing kunt inzetten voor het maken van maatwerkproducten, zonder dat het meteen om hightech onderdelen gaat. Deze toepassingen komen onder meer uit de fietsenindustrie.

3D geprinte waferchuck

Additive Industries (11 C030) laat de mogelijkheden voor hoogwaardige onderdelen uit lucht- en ruimtevaart én halfgeleiderindustrie zien. De Nederlandse fabrikant toont een geprinte waferchuck, onderdeel van een high precision motion demo-opstelling die op de stand staat. Het AM-systeem van Additive Industrie onderscheidt zich nog steeds doordat verschillende vervolgstappen, zoals het scheiden van onderdelen van de bouwplaat en de eventuele warmtebehandeling, geïntegreerd kunnen worden in één systeem. Daarmee is de MetalFABG2 van Nederlandse bodem, de tweede generatie van het AM-systeem met 150 aanpassingen en verbeteringen, daadwerkelijk een systeem voor serieproductie met additive manufacturing.

De 3D geprinte waferchuck die op de stand van Additive Industries wordt getoond in een demo-opstelling.

TechniShow 2022 begint dinsdag 30 augustus en duurt tot en met vrijdag 2 september. Locatie: Jaarbeurs Utrecht. Op het 3D Techniek en 3D procesplein vind je veel antwoorden op al je 3D print vragen.

Back to top button