Applications

3D Hubs kent vijf Student Grants toe

3D Hubs heeft de winnaars bekend gemaakt van de Student Grant 2019. Uit meer dan 200 inzendingen, van ruim 100 universiteiten wereldwijd, zijn in vijf categorieën de winnende projecten gekozen. Onder de winnende inzendingen één project van de TU Eindhoven.

 

Dat is Davide Amorim in de categorie Product Design. Hij studeert aan de TUe en heeft een bijzonder type schoenzool ontwikkeld. In zijn project One Shoe maakt hij gebruik van Mechanische Metrastructuren (MMS).

 

Student TUe ontwerpt mechanische metastructuren voor duurzame schoenenzool

 

Gepersonaliseerd én goed recyclebaar

Daarmee geeft hij de schoenzool verschillende eigenschappen op verschillende plekken, ondanks dat hij slechts één materiaal gebruikt. De metastructuren zorgen ervoor dat de zool stijf is waar nodig en op andere plekken soepel meebeweegt met de voet. Dit zorgt voor een perfecte pasvorm. Doordat de volledige zool uit slechts één materiaal bestaat, kan de zool gemakkelijk gerecycled worden. Zonder 3D printen kun je dergelijke structuren niet eens produceren. Davide Amorim gaat nog een stap verder door het te combineren met parametrische design, waarbij hij gebruikt maakt van data van de voet om deze volledig te personaliseren.

 

Robot avatar voor kinderen

In de categorie Robotics wint een studententeam van de University of California in Berkely. Zij hebben een 3D geprinte robot avatar ontwikkeld, bedoeld voor kinderen die in een ziekenhuis worden opgenomen. De avatar, gepersonaliseerd, kan een deel van de sociale interactie die wegvalt bij een ziekenhuisopname vervangen. De Amerikaanse studenten hebben FDM printtechnologie ingezet.

 

Turbinebladen van vezelversterkte kunststoffen

Een interessant idee op het vlak van duurzaamheid komt van Amirmohammad Rahimizadeh van McGill University. Hij heeft een concept bedacht om de turbinebladen van windmolens te printen van vezelversterkte materialen. Daardoor zijn ze beter recyclebaar. Verwacht wordt namelijk dat de komende decennia een heleboel van de huidige turbinebladen op de schroothoop belanden omdat de levensduur beperkt is. Recycling is lastig omdat er meerdere materialen in zijn verwerkt.

 

Verbindingsstuk

Moustafa Abdelwahab van de University of Leeds wint in de categorie Transport met een 3D geprint verbindingsstuk voor 3D structuren. Vergeleken met de huidige oplossingen reduceert hij door het 3D printen enorm het gewicht van deze structuren. Bovendien vervallen de beperkingen van de klassieke maaktechnieken. Voor het printen van een prototype van zo’n verbindingsstuk gebruikt hij 3D poederbedmetaalprinten.

 

Simulator voor chirurgen

Tot slot wint een studententeam van Brunel University in Londen in de categorie Health. Zij hebben ReCleft ontwikkeld, een siliconen training simulator voor chirurgen die een CLP-ingreep moeten uitvoeren bi8j pas geboren kinderen.

De jury die alle 200 inzendingen heeft beoordeeld bestond uit Daniel Buening (Chief Innovation Officer bij BigRep en directeur van Nowlab), Sarah Goehrke (eigenaar Additive Integrity en bestuurslid van Women in 3D Printing ) en Ben Redwood, directeur sales and business development bij 3D Hubs. De vijf winnaars ontvangen elk behalve $ 1000 om hun project verder uit te werken ook technisch ondersteuning van 3D Hubs en kunnen de 3D printservice die het maakplatform aanbiedt gebruiken om hun producten te realiseren.

FOTO: de mechanische metastructuren van de TUe student.


Back to top button