Magazine

3D printen verschuift naar de productie

De 3D printservicebedrijven in de Benelux zien het werk dat ze maken duidelijk verschuiven richting productiedelen. Zeker voor kunststoffen geldt dit; metaal blijft nog achter. Die conclusie trekt een aantal 3D printservicebedrijven terugkijken naar hun business in 2021.


RapidCenter, sinds kort aangesloten bij HP’s Additive Manufacturing Network, heeft vorig jaar bijna de helft meer parts geprint dan in 2020. En in het jaar dat de coronapandemie uitbrak, groeide het aantal onderdelen ook al met meer dan 40 procent. “We zien vooral bij eindgebruikers behoefte aan de technologie”, zegt Floris Stam, zaakvoerder bij het Nederlandse printservicebedrijf. Het gaat dan bijvoorbeeld om machinebouwers die hun time to market willen versnellen, hun voorraden willen afbouwen, of leveringsproblemen in de aanvoerketens omzeilen. “De markt begint te snappen dat 3D printen een betrouwbaar proces is geworden. Met onze HP Multi Jet Fusion systemen kunnen we maattoleranties garanderen, stabiele materialen leveren en traceability bieden.” Als een bedrijf eenmaal kennis heeft gemaakt met 3D printen, breidt het zich als een olievlek uit, merkt Floris Stam. Erik van der Garde, CEO van Oceanz, denkt dat de verwachtingen van de markt en wat de technologie kan, anno 2022 beter met elkaar matchen dan enkele jaren geleden. “Klanten verwachtten vroeger spuitgietkwaliteit; dat konden we niet waarmaken, afgezien van de vraag of het terecht was. Verwachting en aanbod zijn naar elkaar toegegroeid. Mede doordat de ontwikkelingen aan de post processing kant ons daar beter toe in staat stellen.”

Lees verder

En verder onder andere:

Plaatwerkbedrijf Budi investeerde in een 3D metaalprinter en toont aan dat AM niet alleen zinvol is voor complexe werkstukken

AM-Flow wil zo min mogelijk handjes zien in de productie met additive manufacturing

FME AM-netwerk moet tot versnelling van de toepassingen van additive manufacturing leiden

Hoe groen is 3D printen eigenlijk?

Interview met Max Siebert van Replique: AM als enabler voor digital warehouses

Special: Renishaw whitepaper over hoe je multilaser technologie bij metaal AM zinvol inzet

Het laatste nieuws over Flam3D en de nieuwe leden van het afgelopen kwartaal

Lees de speciale e-mail nieuwsbrief over de voorjaarseditie

Back to top button