Manufacturers

Instap 3D metaalprinter Alpha 140 naar de Benelux

Smans vertegenwoordigt Duitse Kurtz Ersa

De Alpha 140 3D metaalprinter van het Duitse Kurtz Ersa is ontwikkeld zodat mkb-bedrijven gemakkelijker kunnen instappen in 3D metaalprinten. Smans in Turnhout haalt als verdeler de machine naar de Benelux. 


Op Advanced Engineering beleefde de 3D metaalprinter van Kurtz Ersa vorige week de primeur. RapidPro in juni wordt de eerste 3D printbeurs in de Benelux waar Smans de machine demonstreert. Het Belgische bedrijf, actief in de elektronica-industrie, ziet er een markt voor, zegt Nick Janssens. “Dit past wel bij onze klanten die nu zelf hun behuizingen voor elektronica kunnen printen.” Daarnaast ziet hij de Alpha 140 als een kans voor 3D printservicebedrijven die tot nog toe enkel kunststoffen aanbieden om hun service met metaalprinten uit te breiden. De derde doelgroep zijn metaalbedrijven voor wie de instapdrempel met de bestaande laser poederbed metaalprinters te hoog is. 

Investeringsdrempel voor Alpha 140 aanzienlijk lager

Clemens Frenzel (Kurtz Ersa, links) samen met Nick Janssens van Smans, de verdeler in de Benelux.

Het goedkopere prijskaartje heeft te maken met het concept, dat enkele jaren geleden is ontwikkeld door het Fraunhofer ILT. In plaats van de laserstraal via een scanner (galvospiegels) op het poederbed te richten, plaatst Kurtz Ersa het optiek op een x-y assenstelsel dat boven het poederbed beweegt. “Een scanner is weliswaar sneller, alhoewel dat in de praktijk best meevalt, maar bij dit systeem staat de laserstraal altijd loodrecht op het bed. Ongeacht de positie”, legt Clemens Frenzel, Product Manager AM bij Kurtz Era, uit. De Alpha 140 print met een vaste focusdiameter van 140 micron. De laser is een 200W fiberlaser. Een tweede voordeel van dit systeem is dat de laserstraal niet snel in de rookpluim terecht komt die ontstaat door het smelten van metaalpoeders. 

Alpha 140 print eigen onderdelen

Kurtz Ersa zet de metaalprinter zelf in voor de productie van onderdelen die in de Alpha 140 worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is een klem voor het luchtgekoelde optiek. Door dit onderdeel te printen, kan men een koelkanaal integreren. In één buildjob worden 4 klemmen geproduceerd. Ook een onderdeel voor het zeefstation wordt op de Alpha 140 geprint. 

Kurtz Ersa test in de fabriek in Duitsland momenteel de Flying Ray 1, waarmee machineframes tot 1.500 bij 1.000 bij 500 mm geprint worden. Hierover én over de Alpha 140 lees je meer in de komende editie van 3D Print magazine. 

Smans neemt dit jaar deel aan RapidPro op 22 en 23 juni, onderdeel van 3D Production Days. 

Back to top button