Applications

3D printen realistische anatomische modellen verkleint operatierisico’s

In-house medische modellen printen met Stratasys J5 MediJet

De chirurgen van het regionale universiteitsziekenhuis van het Franse Brest weten de operatietijd en de chirurgische risico’s aanzienlijk te verkleinen door vooraf patiënt-specifieke modellen te 3D printen. Ze gebruiken hiervoor de Stratasys J5 MediJet, die volgens een van de betrokken radiologen, de noodzakelijke nauwkeurigheid voor dit soort toepassing biedt.


“We kunnen op de MediJet patiënt-specifieke modellen produceren die veel realistischer zijn dan onze andere 3D-printtechnologieën toelaten. Met het Elastico-materiaal bijvoorbeeld, komen het haptische gevoel en de gladheid van het oppervlak veel dichter bij de zachte slagaders van de patiënt”, zegt Samuel Guigo, radioloog en 3D print expert bij het CHU ziekenhuis in Brest.

Van outsourcen van 3D print werk naar in-house productie


Verbeterde veiligheid

Sinds kort gebruikt het universiteitsziekenhuis de Stratasys J5 MediJet, een voor de zorg gecertificeerde versie van deze multimaterialen 3D printer. De stap van modellen geprint in eén materiaal en één kleur naar een multi-materialen en multi-kleuren print, is groot, aldus de Franse radioloog. De nauwkeurigheid van de J5 en het gebruik van verschillende materialen en kleuren zorgen ervoor dat de medisch specialisten hun ingreep veel beter kunnen voorbereiden dan voorheen. “En dat vermindert de chirurgische risico’s aanzienlijk en aantoonbaar, door verbeterde veiligheid,” legt hij uit. De chirurgen gebruiken de modellen niet alleen om de operatie te plannen maar ook om de patiënt beter uit te leggen hoe de ingreep zal verlopen. Hierdoor verbetert de tevredenheid van de patiënt over de ingreep.

Businesscase rechtvaardigen

Het ziekenhuis heeft met de komst van de Stratasys 3D printer de productie van medische modellen terug in eigen huis gehaald. Eerder werd dit dikwijls uitbesteed aan servicebureaus. De groeiende behoefte aan goede modellen heeft de businesscase voor de investering in de J5 MediJet gerechtvaardigd. Volgens het ziekenhuis kan het 3D printen van nauwkeurige modellen ertoe leiden dat er minder vaak complicaties zijn en dat het aantal ligdagen van de patiënt vermindert.

Het universiteitsziekenhuis in Brest heeft door de komst van de Stratasys 3D printer een positie gekregen als Third Party Experimentation Centre. Het vervult een regionale rol in medische innovatie. Het print inmiddels ook anatomische modellen voor andere ziekenhuizen in de regio.

In de Benelux is Seido Systems de verdeler van Stratasys 3D printers. Seido Systems is een van de exposanten op AM for Production eind maart in Den Bosch.

Back to top button