Technology

Eerste MarkForged carbon printers in de Benelux operationeel

De eerste toepassingen voor de MarkForged One carbon 3D printer in Nederland zijn inmiddels realiteit. Maar verspanende en spuitgietbedrijven zien deze 3D printtechnologie nog te weinig als een kans, ondanks dat je er sterkere en lichtere onderdelen dan aluminium producten mee kunt maken. 

 

Relatieve sterkte hoger dan van aluminium

Dat zegt Kees Seldenrijk, internationaal sales manager bij AMR Europe dat distributeur voor de carbonprinter in de Benelux is. Onlangs demonstreerde AMR Europe de mogelijkheden van deze bijzondere 3D printer op Metavak, de metaalbewerkingsbeurs in Gorinchem. Net als in september op de TIV in Hardenberg, is de interesse voor 3D printen vanuit de metaalbewerkers groot, merkt de distributeur. Hij vindt het echter jammer dat de technologie vooral als een bedreiging. Inmiddels zijn wel in Nederland en België de eerste van deze 3D printers in gebruik genomen.

 

MarkForged
AMR Europe brengt de MarkForged carbon 3D printer naar de Benelux.

 

Kans voor verspaners

Doordat de Mark One carbon 3D printer van MarkForged zeer nauwkeurig in het kunststof dat geprint wordt, een dunne carbonvezel kan integreren, ontstaan producten die qua stijfheid veel hogere waarden hebben dan het standaard ABS dat op FDM-printers wordt gebruikt. De mechanische eigenschappen zijn zelfs beter dan van aluminium Al6061. De relatieve sterkte ligt hoger, terwijl het product aanzienlijk lichter is dan in aluminium. Daarvoor hoeft slechts een klein percentage carbonvezels toegevoegd worden. Ook kan Kevlar, nylon of glasvezel toegevoegd worden De 3D printer is hiertoe voorzien van een extra printkop die afhankelijk van het product continue vezels print. Kees Seldenrijk ziet hierin juist de kans voor onder andere machinebouwers, die bepaalde onderdelen van aluminium zouden kunnen vervangen door de 3D geprinte producten. Daarom wil AME Europe onder andere op scholen les in de 3D printtechnologie gaan geven. “Men moet het als een kans gaan zien.” Want naast het vervangen van aluminium onderdelen is het ook mogelijk om elektronica te embedden in een printproduct. Ook zijn de geprinte producten sterk genoeg om metalen inbusschroeven of andere onderdelen te integreren.

 

Be3D heeft de DeeRed ontwikkeld een grote 3D printer. De betamachine wordt momenteel door AMR Europe getest.
Be3D heeft de DeeRed ontwikkeld een grote 3D printer. De betamachine wordt momenteel door AMR Europe getest.

Grote 3D printer in testfase

AMR Europe toonde ook nog een andere 3D printer, een grote FDM-printer van Be3D, de DeeRed. Het gaat hierbij om een beta-versie van een nieuwe type printer van de Tsjechische fabrikant die onderdelen print tot afmetingen van 400 bij 600 bij 800 mm. Dat gebeurt met 2 extruders met een printsnelheid van 100 mm/s. De 3D printer staat momenteel bij AMR Europa in Marknesse voor verdere testen.

Lees hier het artikel over de Belgische start-up REIN4CED die de MarkForged One gebruikt.

 

Back to top button