ApplicationsTechnology

Zorgsector onbewust van veranderende verantwoordelijkheden door 3D printen

3D printen verandert de rol en verantwoordelijkheden van de verschillende spelers in de medische waardeketen. Ziekenhuizen die bijvoorbeeld braces gaan 3D printen, of chirurgische hulpmiddelen, veranderen hierdoor in een fabriek. Met heel andere juridische aansprakelijkheden. Dat betoogt Ernst-Jan Louwers op 3D Medical Printing Conference in Maastricht.

Wat als ziekenhuizen gaan 3D printen?

Met 11 conferentiethema’s, uiteenlopend van 3D bio printing tot en met de toepassing van Virtual en Augmented Reality in de medische wereld, dekt 3D Medical Printing Conference & Expo dit jaar vrijwel het hele spectrum af. Wet- en regelgeving komt eveneens aan bod. En in dat blok (op de eerste dag van het evenement) spreekt Ernst-Jan Louwers. Hij is gespecialiseerd in technologie- en IP-zaken.

3D printen daagt wet- en regelgeving voortdurend uit

Ernst-Jan Louwers zegt dat marktpartijen zich dikwijls niet bewust zijn hoe opkomende technologieën en paradigma wisselingen bestaande wet- en regelgeving voortdurend uitdagen en aansprakelijkheden veranderen. Wat bijvoorbeeld als ziekenhuizen medische hulpmiddelen zelf gaan 3D printen? Het ziekenhuis kruipt dan in de rol van een producent, met andere aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden. Een ander thema dat hij in zijn presentatie zal belichten, is hoe de streng gereguleerde markt voor medische apparaten eigenlijk op gespannen voet staat met de mogelijkheden die 3D printen biedt om gemakkelijk modellen en productie te distribueren. De bestaande wet- en regelgeving voor de medische markt kan wel eens een extra drempel opwerpen, of niet?

3D Medical Printing Conference vindt op 30 en 31 januari plaats in het MECC Maastricht. Alle detailinformatie kun je hier vinden.

Back to top button