TechnologyVR and AR

Twnkls op Virtual Revolution: AR applicaties in de industrie

Over anderhalf tot twee jaar is de software voor AR applicaties stabiel genoeg voor een brede uitrol in de industrie. De mobiele hardware voor AR zal iets langer op zich laten wachten. Met tablets kun je echter vandaag de dag wel al zinvolle industriële AR toepassingen ontwikkelen. Dat zegt Gerben Harmsen, CEO en founder van Twnkls, een van de deelnemers aan Virtual Revolution.

 

Augmented reality op de drempel van brede industriële uitrol

De markt voor virtual reality (VR) en augmented reality (AR) staat aan de vooravond van een forse groei. Onder andere engineering en manufacturing worden als kansrijke sectoren gezien. Hier bieden VR en AR meerwaarde. Dat geldt eigenlijk vandaag al, zegt Gerben Harmsen van Twnkls. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelt software voor AR toepassingen en laat een aantal applicaties op Virtual Revolution in Veldhoven zien.

 

Kortere doorlooptijd en lagere foutkans

Zo heeft Twnkls onder andere een AR applicatie ontwikkeld voor een offshore toeleverancier en een groothandel in elektronica apparatuur. Gerben Harmsen: “Voor die laatste hebben we een applicatie ontwikkeld waarmee installateurs met hun tablet het dak van een woning inmeten. Dat doen ze enkel door de tablet naar het dak te richten. Daarna kunnen ze virtueel zonnecollectoren plaatsen. De applicatie berekent automatisch de juiste configuratie, de kostprijs, de energie-opbrengst en de ROI voor de klant.”

 

Twnkls verkort met AR doorlooptijd extreem

Hiermee maakt de installateur met zijn AR applicatie binnen 10 minuten een gepersonaliseerde offerte, waarin de klant een foto van zijn eigen pand terugvindt met daarop de PV panelen. De bestelling bij de groothandel kan direct vanuit deze AR tool worden geplaatst. “Zo verkorten we de doorlooptijd van het verkooptraject van enkele weken naar 10 minuten. En de kans op fouten door foutieve meting neemt af. En door de visualisering neem je bij de potentiële koper veel drempels weg.” Dergelijke AR toepassingen ontwikkelt Twnkls ook voor de machinebouwindustrie. Daar gaat de aandacht vaak uit naar het optimaliseren en vereenvoudigen van de bediening en onderhoud.

Twnkls
Staat Augmented Reality aan de vooravond van de doorbraak?

 

Virtual Revolution in Europe unieke beurs

Twnkls presenteert meerdere cases tijdens Virtual Revolution, de VR en AR beurs voor industriële toepassingen. Deze vindt op 7, 8 en 9 maart in Veldhoven plaats, gelijktijdig met Rapidpro. De combinatie maakt Virtual Revolution uniek in Europa, vindt Gerben Harmsen. “Want het merendeel van de events in deze sector is gericht op de sector zelf. Het zijn feestjes voor onszelf. Virtual Revolution geeft ons de kans mensen uit de industrie te prikkelen en te teasen.” Ofschoon zowel de software als de hardware nog verder doorontwikkeld moeten worden, denkt de oprichter van Twnkls wel dat nu het moment is voor bedrijven uit de industrie om de mogelijkheden te verkennen. “Als je niet mee innoveert, ben je over een aantal jaren out of business.”

3D print magazine besteedt in de maart editie aandacht aan de betekenis die VR en AR kan hebben voor de high tech industrie. Deze editie, verder gewijd aan nieuwe 3D printtechnologie en toepassingen, verschijnt rond 1 maart.

 

Back to top button