3D printmarkt

RapidPro 2017 verlegt accent naar toepassing 3D printen

De 6e editie van Rapidpro in Veldhoven ademt de verandering uit die de additive manufacturing technologie sinds 2011 heeft doorgemaakt. “We spitsen het programma toe op applicatieniveau en focussen minder op de hardcore techniek”, zegt Marcel Schneijdenberg, vakbeurs- en congresmanager bij Mikrocentrum. Thema is dit jaar Van design tot manufacturing.

 

Strikte scheiding Industrial en Professional vervaagt

Dat de 2017 editie van RapidPro de koers bijstelt, heeft alles te maken met het feit dat na de voorgaande edities de 3D printtechnologie voldoende bekend is. De vraag waar de markt nu mee worstelt is: kan ik 3D printen toepassen? En hoe dan? In mijn productie? Of op een andere wijze? “We proberen potentiële gebruikers verschillende technologieën te laten zien, wat daarmee mogelijk is en waarom je dit moet gaan doen”, vat Marcel Schneijdenberg de rode draad door het lezingenprogramma samen. Daarnaast is er uiteraard ook aandacht voor de andere technieken, zowel voor prototyping als low volume productie.

 

Industrial en Professional

De strikte scheiding tussen het Industrial en Professional deel op de beurs wordt dit jaar iets los gelaten. Zo is er één website voor beide onderdelen van RapidPro. “We zien de desktopprinters namelijk steeds meer bij de bedrijven gebruikt worden”, zo legt Marcel Schneijdenberg deze stap uit.

 

Daan Kersten.

Keynotespreker: Daan Kersten (Additive Industries)

Een van de keynotesprekers op RapidPro 2017 is Daan Kersten, CEO en co-founder van Additive Industries. Daan deelt in zijn lezing zijn visie op de rol van additive manufacturing in sectoren zoals de luchtvaart- en automobielindustrie en wat dit betekent voor de aanbieders van de technologie. Wil je echt seriematig gaan 3D metaalprinten, dan stelt dat andere eisen aan de machines. Daan Kersten spreekt op de eerste dag van RapidPro, 7 maart.

Scott Summit met om zijn arm een door hem gedesignde en 3D geprinte brace.

 

Keynotespreker: Scott Summit (Summit ID)

De tweede dag komt de keynotelezing van Scott Summit, industrial designer en voormalig design director bij 3D Systems. Scott vertelt over zijn ervaringen in het San Francisco Creative Center waar hij met zijn team de mogelijkheden van 3D scannen en 3D printen verkend heeft. Tegenwoordig werkt hij vanuit Amsterdam. Scott werkt vooral op het snijvlak van technologie, het menselijk lichaam en de menselijke noden.

 

Wilco Verheij
Wilco Verheij van Canon Nederland.

Keynotespreker: Wilco Verheij (Canon)

De derde dag (9 maart) geeft Wilco Verheij, director Industrial & Production Solutions bij Canon Nederland, een keynotelezing. Canon ziet voor zichzelf een sleutelrol weggelegd om kleine en grote bedrijven te ondersteunen in de transitie naar het optimaal benutten van 3D printen. Wilco Verheij presenteert er zijn visie op 3D printen.

RapidPro 2017 vindt plaats op 7, 8 en 9 maart in NH Koningshof in Veldhoven. Gelijktijdig vindt Virtual Revolution plaats de vakbeurs voor VR en AR.

 

FOTO: bij Renishaw heeft de toepassing altijd voorop gestaan, zoals bij deze gepersonaliseerde lichtgewicht fiets waarvan het frame 3D geprint is.

Back to top button