3D printmarkt

Terry Wohlers: grote toekomst voor 3D printshops

3D printshops gaan een grote toekomst tegemoet. Dat denkt Terry Wohlers. Deze printbedrijven gaan met hun machines en kennis de consumentenmarkt bedienen, verwacht de Amerikaanse AM-expert.

Printshops gaan de consumentenmarkt bedienen

 

Terry Wohlers was onlangs een van de keynotesprekers op Materialise World Conference. Tijdens dat evenement nam hij de tijd met journalisten te praten. In zijn lezing schetste hij nog eens de vervijfvoudiging van de additive manufacturing markt, die hij onlangs ook in de 20e editie van zijn rapport voorspelt. De markt was vorig jaar 4,1 miljard Amerikaanse dollars waard; tegen 2020 heeft de AM-markt een waarde van, schat hij, 20 miljard dollar.

 

Terry Wohlers: consument wordt bediend door de 3D printshops.
Terry Wohlers: consument wordt bediend door de 3D printshops.

Hypecurve voorbij

Terry Wohlers vertelde in een kort gesprek niet te geloven dat 3D printen nog in de zogenaamde valley of death op de hypecurve van Gartner terecht komt. “Dat hebben we gehad. Dat was in 2012 en duurde maar heel kort.” Hij gelooft nog steeds niet in een massale doorbraak van 3D printers bij consumenten thuis. Wel zullen consumenten veel 3D geprinte producten gaan kopen en gebruiken in huis. “De grote toekomst is er voor de printshops. Daar gaan de consumenten straks naar toe om hun producten te laten 3D printen.” Hij voorspelt een sterke groei van dergelijke bedrijven. Zij gaan met hun kennis en professionele 3D printers de consumentenmarkt bedienen.

 

Airbus versnelt toepassing 3D metaalprinten

In de zakelijke markt ziet hij de bedrijfsmodellen van fabrikanten van additive manufacturingmachines veranderen. Zodra de grote concerns de technologie breed inzetten, zal de koppeling printer en materiaal losgelaten worden. Hij ziet overigens momenteel een concern als Airbus enorm grote stappen zetten als het om het 3D metaalprinten gaat. Dat de toepassing zo snel groeit bij de Europese vliegtuigbouwer heeft volgens Terry Wohlers er mede mee te maken dat Airbus zaken deelt met anderen in de keten. Tijdens zijn presentatie liet hij onder andere de ophangbeugel zien die Airbus gaat 3D metaalprinten voor de A350.

 

 

Back to top button