Technology

Chinese resultaten 3D metaalprinten veelbelovend

Ook in China wordt volop ontwikkeld op het gebied van 3D metaalprinten. De topman van het Chinese Bright Laser Technologies, Xue Lei, schetste onlangs op Materialise World Conference een goed beeld van waar zijn onderneming staat. Wellicht verrassend voor menig Europeaan.

 

BLT 3D print vliegtuigonderdelen tot 3070 mm lengte

Xi’ an Bright Laser Technologies beschikt momenteel over 25 machines voor het 3D printen – lasersmelten – van metalen onderdelen. De onderneming, volgens CEO Xue Lei marktleider op de Chinese markt, beschikt zowel over poederbedmachines als ook over machines die het lasercladden als technologie gebruiken om 3D componenten laagsgewijs op te bouwen. Het poeder wordt met hoge snelheid in de laserstraal gebracht en smelt neer waar materiaal nodig is. Laser solid forming (LSF) noemen de Chinezen deze technologie, vergelijk het met Direct Metal Deposition.

 

bright laser technologies
Een schematische weergave van de LSF-technologie van Bright Laser Technologies (illustratie: BLT).

Lasercladding meeste potentieel

Xue Lei denkt dat LSF momenteel het meeste potentieel heeft, een visie die in Europa wordt gedeeld door onder andere het Duitse Trumpf. Hoewel de oppervlakteruwheid lager is dan bij een poederbedmachine, is de efficiency van dit type machine veel hoger. Bright Laser ontwikkelt en bouwt zelf dit type machine en maakt daarmee al vliegtuigonderdelen tot 3100 mm lengte. “De mechanische eigenschappen zijn beter dan die van smeeddelen”, aldus Xue Lei. Hij gaf tijdens zijn lezing op Materialise World Conference aan dat dergelijke grote onderdelen getest worden door het Chinese consortium dat aan de ontwikkeling van een eigen verkeersvliegtuig werkt, de C919.

 

Shanghai Union 3D: hoge nauwkeurigheid

Er was in Brussel ook nog een andere Chinese onderneming die opvallende resultaten toonde, Shanghai Union 3D Technology. Dit bedrijf is van oorsprong een 3D printservice onderneming die vooral kunststof onderdelen produceert. Berry Tsou, CEO, gaf in Brussel in een kort gesprek aan ook bezig te zijn met het ontwikkelen van een lasersmeltmachine op basis van poederbedtechnologie. De producten die hij toonde hadden een verbluffend goede oppervlakteruwheid. Tsou zowel als Lei antwoorden beiden desgevraagd geen plannen te hebben om binnen afzienbare tijd met hun machines naar de Europese markt te komen en ze hier te gaan verkopen. Xue Lei zegt wel samen te werken met Airbus en wil in 2016 de eerste 3D metaalprinter verkopen in de VS.

In het 3D printmagazine van september (betaalde editie) gaan we dieper in op de Chinese bedrijven.

 

Back to top button