software

Materialise Build Processor in Chinese 3D metaalprinter

Materialise heeft de eerste versie van Build Processor vrijgegeven voor de Chinese fabrikant van 3D metaalprinters Xi’an Bright Laser Technologies. De Chinezen zetten de software in hun high end 3D metaalprinters in. Ook voor EOS hebben de Vlamingen een nieuwe versie van de Materialise Build Processor gelanceerd. Hier gaat het om versie 1.2.

 

EOS 3D printers krijgen versie 1.2 met nog betere slice mogelijkheden

De Build Processor van Materialise is specifieke software die het 3D printproces in een machine stroomlijnt. De software leest direct uit Magics de voorbereide files in en deelt deze in laagjes op afhankelijk van de parameters van de 3D printer. Materialise ontwikkelt deze software voor een groot aantal printerfabrikanten, zoals EOS. De nieuwe versie van de Build Processor voor de EOS machine kenmerkt zich onder meer door een hoge snelheid waarmee het ontwerp in lagen wordt opgedeeld die geprint kunnen worden. Dat gebeurt met geavanceerde parameters. Ook grote bestanden blijven eenvoudig hanteerbaar voor de operator.

 

Chinese 3D metaalprinters

De samenwerking met Xi’an BLT is evenwel nieuw. Enkele maanden geleden presenteerde de topman van het Chinese bedrijf, Xue Lei, de Chinese technologie en liet een aantal indrukwekkende resultaten van 3D metaalprinten zien. Afgelopen jaar heeft het bedrijf dat zijn eigen lasersmeltmachines ontwikkelt en bouwt, meer dan 1000 componenten 3D geprint met metaalpoeder. Een groot deel hiervan is bedoeld voor de luchtvaartindustrie. Het grootste onderdeel meet 3100 mm in de hoogte. Xiu Lei zei op de conferentie in Brussel dat hij het lasersmelten als de belangrijkste technologie ziet voor het 3D printen ban lichtgewicht structuren. Lasercladden en hybride productie zijn de technologie voor het additief produceren van grotere delen en kleine series.

 

Feed back voor kwaliteitscontrole

Ondertussen blijken de Chinezen de Belgische software in te zetten voor het aansturen van hun 3D metaalprinters. Materialise Build Processor  zorgt onder andere voor feed back aan de operator. Dit stelt hem in staat om data van een specifieke printjob op te slaan, zodat ze later beschikbaar zijn voor controle en verificatie. Volgens Materialise geeft dit Xi’an BLT de controle over het 3D printproces die opdrachtgevers uit kritische sectoren zoals de luchtvaarindustrie verlangen.

 

Materialise versterkt positie in China

Het Belgische bedrijf profileert zich overigens steeds nadrukkelijker in de Chinese markt. Eind vorige maand werd tijdens Belgische handelsmissie naar China een overeenkomst getekend met het Fuwai ziekenhuis. Materialise gaat samen met de specialisten een multidisciplinair 3D printcentrum openen specifieke voor cardiovasculaire geneeskunde. Het centrum moet de mogelijkheden van 3D printen toegankelijk maken voor de hart- en vaatchirurgen in China, onder andere door klinische gereedschappen voor het plannen van hart- en vaatoperaties te 3D printen.

 

Back to top button