3D printmarktApplications

Fab@Fit: ‘s werelds eerste 3D printfabriek voor serieproductie

Het Duitse FIT investeert 20 miljoen euro in ’s werelds eerste fabriek die uitsluitend ingericht is op het seriematig produceren van additive manufacturing componenten. Fab@Fit, dat is het concept voor de nieuwe 3D printfabriek tussen Nürnberg en Regensburg die begin 2016 in gebruik wordt genomen.

 

Investering van 20 miljoen euro; meer dan 30 3D printers

“We staan aan het begin van een productietechnologie en willen daar met onze nieuwe fabriek een significante bijdrage aan leveren”, zegt Alexander Oster, in het management van FIT AG verantwoordelijk voor technologie.

 

Groeiende vraag
FIT is een Duitse groep die al twee decennia lang actief is met 3D printen. Eerst vooral voor prototyping, nu investeert men in de stap naar het 3D printen van serieproducten. Want daar zijn de nieuwe plannen, die inclusief een nieuw hoofdkantoor 20 miljoen euro kosten, op gericht. De onderneming ziet een groeiende vraag uit met name sectoren zoals de lucht- en ruimtevaartindustrie, automobiel- en medische industrie. Afgelopen jaar heeft het bedrijf al negen nieuwe lasersmeltmachines voor het additief produceren van metalen componenten gekocht. Daar komen er nu nog eens in totaal 5 3D metaalprinters bij.

 

fab@fit
Een artist impression van het nieuwe gebouw dat FIT de komende maanden realiseert.

 

Proceszekerheid en risico’s in de hand

Met het Fab@Fit concept wil de groep seriematig produceren met additive manufacturing binnen handbereik brengen van een grotere groep opdrachtgevers. De 5 nieuwe machines zijn 3 grote multi lasersmeltmachines en 2 EBM-machines (elektronenstraal). De nieuwe machines komen in de nieuwe fabriek te staan, waar begin volgend jaar liefst meer dan 30 machines voor additive manufacturing operationeel zullen zijn. De groep zegt dat het zoveel grip op het totale proces heeft, dat het proceszeker en met minimale risico’s in de serieproductie kan stappen. Carl Fruth, oprichter en CEO, bestempelt het bedrijf als het technologieconcern dat samen met klanten wereldwijd heel nieuwe productieconcepten in de praktijk realiseert.

 

Ingrijpende veranderingen in maakindustrie
Het management van de groep zegt dat de maakindustrie aan de vooravond staat van een koersverandering qua technologie, waarvan de effecten diep in de industrie voelbaar zullen zijn. Veel OEM’ers zoeken de oplossing voor de hoge eisen die aan hun producten worden gesteld in additive manufacturing technologieën. Een typisch voorbeeld zijn de lichtgewicht constructies, die met andere technieken vaak niet of slechts tegen hoge kosten te maken zijn.

 

Nieuwe banen
Zonder exacte getallen te noemen, kondigt FIT aan dat de nieuwe fabriek voor extra werkgelegenheid gaat zorgen. Bewust kiest men voor Lupzug als locatie, waarbij de fysieke zowel als de IT infrastructuur in deze regio belangrijke argumenten in de afweging zijn geweest. Carl Fruth noemt met name de aanwezigheid van een snel glasvezelnetwerk als een voorwaarde voor hightech productie in een groene omgeving.

Onderdeel van de FIT groep is netfabb, een software ontwikkelaar die steeds meer inzet op industriële oplossingen en onder andere betrokken is bij het 3MF Consortium.

Back to top button