Technology

3D Metaalprinten snelst groeiend segment 3D printen

Binnen het totale gamma aan 3D print toepassingen, is 3D metaalprinten de snelst groeiende. Over 10 jaar zal alleen al dit segment een omvang hebben van 3,9 miljard dollar, praktisch net zoveel als vandaag de dag de totale 3D printmarkt. Tot die conclusie komen de analisten van IDTechEx.

 

IDTEchEx rapport geeft overzicht fabrikanten metaalprinters, poeders en gebruikers

Rachel Gordon, technologie analist bij ID TechEx in het Verenigd Koninkrijk, heeft samen met haar team 29 mensen uit de 3D metaalprintindustrie geïnterviewd voor deze marktanalyse. Voor het eerst is de informatie over zowel de aanbieders van 3D metaalprinters, de poeders als ook de opdrachtgevers die de toepassingen in huis hebben, gebundeld in één rapport.

 

3d metaalprinten
De installes based en de verkopen dit jaar, uitgesplitst per fabrikant van 3D metaalprinters (bron IDTechEX)

EOS marktleider in metaalprinten

De analisten verwachten dat de verkopen van de verkopen van metaalprinters dit jaar met 48% stijgt, die van poeders met 32%. Uit de analyse blijkt verder dat EOS er met kop en schouders bovenuit steekt in dit marktsegment. Zowel de installed based is groot als ook de verkopen dit jaar. 3D Systems komt op de tweede plek, gevolgd door Concept Laser en Arcam. Opvallend in het overzicht dat in het rapport gepresenteerd wordt, is dat enkele Chinese spelers, die in het Westen relatief onbekend zijn volgens IDTechEx toch een flinke afzet hebben. Een hiervan is Wuhan Binu uit China, qua installed base net wat kleiner dan Concept Laser. Bright Laser Technology is een andere Chinese speler die qua aantal verkochte systemen tussen Renishaw en SLM Solutions in zit.

 

Juwelenindustrie groeimarkt

Qua volume wordt de markt voor metaalprinten momenteel vooral gedomineerd door de luchtvaartindustrie (GE dat miljarden investeert) en de medische industrie. Logisch dat hierdoor het aandeel titanium legeringen rond de 31% volumeprocent ligt. De luchtvaart industrie investeert momenteel ook sterk in cobalt-, nikkel- en aluminiumlegeringen voor 3D metaalprinten. Een andere early adaptor van metaalprinten is de juwelenindustrie. Deze is met name bezig met het printen met goud, dat in geld uitgedrukt hier een aandeel heeft van 49%. Een andere opkomende toepassing is de dentale markt, onder andere voor het printen van bruggen. Verder tipt men nog de ontwikkeling bij Siemens aan, dat de turbineschoepen voor gasturbines 3D print, en NASA dat heeft aangekondigd in de toekomst 80 tot 100 procent van de onderdelen voor raketmotoren te gaan 3D printen.

 

Inhoud rapport

In het rapport wordt een groot aantal metaallegeringen behandeld, evenals de toepassing in sectoren zoals aerospace, automotive, olie- en gasindustrie, medische sector, gereedschappen, juwelen en printed electronics. Industrieconcerns die concreet aan bod komen zijn onder andere Boeing, Bombardier, GE Aviation, John Deere, Lego en Volvo Construction Equipment. Per leverancier wordt vervolgens een overzicht gegeven van de installed base, de verkopen in 2014 en de belangrijkste eigenschappen per type printer. Daarnaast bevat het rapport voorspellingen over de groei van zowel de printer- als poederverkopen in het komend decennium. Ook worden meerdere poederfabrikanten, zoals NanoSteel, Norsk Titanium, Sandvik, Voxeljet en LPW Technology behandeld.

 

Back to top button