3D printmarktApplicationsTechnology

3D FDM printers worden Aziatisch massaproduct

Aziatische fabrikanten zijn hun plek in de 3D printindustrie aan het opeisen, met name bij de productie van desktop FDM printers. Want het einde van Makerbot betekent niet dat deze categorie 3D printers mislukt is. Integendeel, alleen al vorig jaar zijn er wereldwijd zo’n 375.000 van deze FDM printers verkocht, schat Rachel Gordon, analist bij IDTechEX in.

 

IDTechEx: neergang Makerbot beslist niet einde 3D FDM printermarkt

 

IDTechEX, het Brits-Amerikaans marktonderzoekbureau, heeft een nieuw, interessante studie gepubliceerd: 3D Printing mg 2016 – 2026. Hierin kijkt de analist vooruit naar het komend decennium: hoe zal de 3D printmarkt zich gaan ontwikkelen, welke technologieën gaan domineren en welke van de opkomende 3D printtechnieken zijn kansrijk? Ook geven de analisten van IDTechEx hun visie op de toepassingen: welke trends herkennen zij in sectoren zoals aerospace, medical, automotive, olie- en gas maar ook de dentale industrie en de juwelensector.

 

Makerbot: van de top naar….

Naar aanleiding van de marktanalyse schetst Rachel Gordon, een van de technologie-analisten, hoe zij signalen denkt te zien die erop duiden dat 3D printers een massaproduct aan het worden zijn. Haar vertrekpunt voor deze analyse is het moment in 2010 waarop Makerbot op zijn top zit. Makerbot heeft de hele enorme innovatiegolf in desktop extrudieprinters destijds in gang gezet. Wie in 2010 wilde 3D printen, kocht een RepRap van Makerbot. In 2013 verkocht het Amerikaanse bedrijf nog meer dan 40.000 van deze 3D printers. In 2015 waren dat er nog maar 18.000. Ondertussen is de pionier ingelijfd door Stratasys en heeft Makerbot al meerdere reorganisaties achter de rug. Bij de laatste, in april dit jaar, werd de productiefaciliteit in de VS, gesloten. IDTechEX schat in dat Makerbot in april van dit jaar door de grens van 100.000 verkochte RepRap’s is gegaan. In de totale bestaansgeschiedenis van het bedrijf, wel te verstaan.

 

De extrusieprinters worden een massaprodict, vooral geproduceerd in Azië, voorspellen de analisten van IDTechEX.
De extrusieprinters worden een massaproduct, vooral geproduceerd in Azië, voorspellen de analisten van IDTechEX.

3750.000 3D printers in één jaar

Is 3D printen daarmee ‘dood’, zoals soms beweerd wordt in media? Is het niet gelukt om een bredere groep dan de enthousiaste pioniers aan te spreken? Nee, aldus Rachel Gordon. Want samen met haar collega analisten komt ze tot de slotsom dat alleen al vorig jaar wereldwijd 375.000 desktop FDM printers zijn verkocht, de 3D printers met extrusietechnologie aan boord. Daarvan zijn er 300.000 gemaakt door XYZPrinting, een Taiwanees bedrijf dat de printers ook bouwt voor derden. Onder andere onder het DaVinci label, op de markt gebracht door Lenovo. Een spotgoedkope out-of-the box printer, waar volgens de Brits-Amerikaanse analiste niks mis mee is als je naar de prijs-kwaliteit verhouding kijkt.

 

Verschuizing naar Azië en lock-in

Dan komt Rachel Gordon tot twee interessante conclusies. Zij denkt dat er een verschuiving gaande is van productie in Westerse landen naar Aziatische landen. In Azië nemen de producenten van consumenten electronica de business over. Zij zijn helemaal ingesteld op grootschalig produceren. De 3D extrusieprinter is daarmee een massaproduct geworden. Een herkenbaar patroon: nieuwe producten worden grootschalig geproduceerd tegen lage kosten en worden daarmee toegankelijk voor de massa. De tweede opvallende conclusie die ze trekt, is dat het lock-in model helemaal terug is. Zelfs bij een grootschalige productie, kun je aan 450 dollar de een DaVinci kost, weinig verdienen. “Al die 300.000 gebruikers van de printers kopen nu filament voor 29 dollar per 600 gram. Ze zullen met het lock-in model verleid worden nog meer filament te kopen, ongeacht de prijsverhogingen.

In het rapport 3D Printing mg 2016-2016 worden alle belangrijke 3D printtechnieken behandeld. Daarnaast bevat het rapport 90 bedrijfsprofielen. Meer informatie vind je hier.

 

Back to top button