Applications

ABB 3D print specials in fabriek in Ede

ABB is in de fabriek voor elektrotechnische componenten in Ede gestart met 3D printen. Daarmee produceert men maatwerkoplossingen voor klanten, zoals speciale uitvoeringen van installatiedozen en –kasten. ABB 3D print is een stap van massaproductie naar maatwerk leveren. 

 

Maatwerkproducten uit de 3D printer

Zo is voor Geelen Beton in Wanssum een speciale gietbouwdoos ontwikkeld en geprint. In plaats van de rechte tuit aan de gietbouwdoos, wordt nu een op maat gemaakte schuine, losse tuit 3D geprint waarmee de betonfabrikant zijn probleem opgelost ziet. Van Dam in Rijssen is een andere klant van ABB die gebruik maakt 3D printen. Van Dam wilde de centraaldoos C80-16/19 en C100-16/19 toepassen in tunnelgietbouw. Er bestond alleen geen goede manier om deze te bevestigen op een tunnelbekisting. Door een hulpstukje te ontwikkelen kon dit product alsnog toegepast worden. Ook hier kwam de 3D-printer goed van pas.

abb-2

Specifieke klantvragen

Jaap van den Bent, divisiemanager van ABB in Nederland, zegt over de mogelijkheden die 3D printen biedt: “Klanten komen steeds meer met gerichte vragen en wensen met betrekking tot producten en oplossingen. ABB speelt hier steeds meer op in en nu kunnen er in co-creatie met de klant ook producten ontwikkeld en op maat geprint worden. Een volgende stap in maatwerkoplossingen en dat is ook al gebleken”. Het bedrijf biedt hiermee oplossingen voor specifieke klantvragen, waarvoor geen generieke producten bestaan binnen de installatietechnische branche.

Geprint wordt met een Objet 350 Connex2 van Stratasys.

 

Back to top button