3D printmarktManufacturersTechnology

EOS klaar voor 3.000 3D printers per jaar

EOS verwacht komende 12 tot 18 maanden zo’n 1.000 nieuwe 3D printers in de markt te plaatsen. Om aan de groeiende vraag te voldoen, verhuist de assemblage naar een nieuwe fabriek. Deze is uitgelegd op een productiecapaciteit van 1.000 systemen per shift per jaar. “We hebben dus capaciteit om te groeien”, zegt CEO Adrian Keppler.

 

Marktleider verwacht 1.000 AM systemen komende 12-18 maanden te installeren

EOS wil additive manufacturing naar de productieomgeving brengen. Dat is momenteel een van de belangrijkste thema’s bij een van de grondleggers van de technologie. De organisatie en de fysieke productiecapaciteit zijn klaar voor deze stap, maakt Keppler duidelijk. “We hebben in de nieuwe fabriek capaciteit om te groeien. En ook onze supply chain is klaar om op te schalen.” EOS heeft afgelopen jaar 450 nieuwe systemen wereldwijd geïnstalleerd, gelijk verdeeld over polymeer en metaal. Een opvallend getal dat Keppler vorige week op Formnext noemde, is de installatie van 100 M400 systemen. Dit is de productie metaalprinter. “Daarmee zijn we marktleider.” De omzet bedroeg afgelopen boekjaar 345 miljoen euro.

 

EOS Ariane

Een onderdeel uit de motor van de Arianeraket, 3D geprint op de EOS M400.

 

Van footware tot aerospace

De groei van additive manufacturing als productietechnologie gaat zich in meerdere sectoren voltrekken. De schoenenindustrie bijvoorbeeld. In deze sector gaat EOS samenwerken met footware company UnderArmor. De schoenenindustrie is een markt waarin jaarlijks wereldwijd 15 miljard dollar omgaat. En daar wil EOS zich wel op focussen. Maar ook de high end maakindustrie blijft een kernmarkt, aldus Keppler. Zo 3D print Liebherr bijvoorbeeld een ventielblok voor een hydraulisch systeem van Airbus met EOS machines. Gewichtsbesparing (35%) en functie-integratie (van 10 componenten naar 1) zijn de twee grote drijfveren voor AM in deze toepassing. Het onderdeel komt binnenkort in de Airbus A340. Medical, automotive en tooling en machinebouw zijn andere sectoren waar EOS zich op richt. “Veel klanten zijn bezig de technologie te kwalificeren voor hun productie.” Om dit te versnellen zoekt EOS steeds meer samenwerking met onder andere softwarebedrijven zoals Siemens en Altair.

 

EOS P500

De nieuwe P500 is de productieprinter voor kunststoffen. 

Nieuwe EOS P500 kan PEEK aan

In 2018 komt EOS met een nieuw platform voor 3D metaalprinten naar de markt. Dit jaar is het de beurt aan het P platform, de lijn SLS machines. De nieuwe P500 moet je volgens Tobias Aben, CTO, zien als de nieuwe lijn SLS machines ontwikkeld voor de serieproductie. Een van de vernieuwingen is dat met temperaturen tot 300 graden C kan worden gewerkt. De P500 is hierdoor geschikt voor high performance kunststoffen zoals PEEK. Dankzij de nieuwe recoater en de dubbele laser in de P500, verdubbelt de productiviteit. Het productiekarakter komt verder tot uitdrukking doordat de bouwkamer buiten de machine al wordt voorverwarmd, net als het afkoelen. Hierdoor kan in een kwartier van printjob gewisseld worden.

EOS wordt in de Benelux vertegenwoordigd door BenderAM  

EOS investeert via het eigen investeringsfonds ook in startups zoals 3Yourmind. Een aantal van hen stond vlakbij de stand van EOS op Formnext. 

 

Back to top button