Technology

Eerste lichting van 3D printopleiding 3D Ambacht start met stage

De eerste groep studenten die bij 3D Ambacht in Arnhem een specifieke ontwerpopleiding voor 3D printen volgt, begint eerdaags met hun stage in zowel de industrie als het onderwijs. Vooruitlopend daarop presenteren de studenten hun producten in de Arnhemse cultuurtempel Rozet.

 

3D Ambacht koppelt mensen met autisme aan 3D printvak

Frank Houben brengt op een bijzondere manier maatschappelijk verantwoord ondernemen en 3D printen bij elkaar. Hij heeft het initiatief genomen voor 3D Ambacht, dat met steun van onder meer de provincie Gelderland, Start Foundation en een aantal bedrijven in en rond Arnhem een opleiding op het gebied van 3D printen aanbiedt. De doelgroep is mensen met autisme en een hogere intelligentie. Sinds januari volgen de 12 studenten een opleiding waarin ze vooral door praktijkmensen geschoold worden in het 3D printvak.

 

Unieke competenties

Frank Houben: “Mensen met autisme konden vroeger op hun werkplek redelijk beschermd hun werk doen. Nu er steeds meer projectmatig wordt gewerkt, met telkens andere collega’s, krijgen deze mensen met meer dan gemiddelde intelligentie het lastig.” Deze doelgroep beschikt echter over een aantal competenties die ze volgens Frank Houben juist geschikt maken om met 3D printen aan de slag te gaan. Velen van hen hebben een zeer goed ruimtelijk inzicht. Daarnaast zijn het doorbijters die zich in de printtechnologie vastbijten en deze volledig willen doorgronden. Ook zijn ze zo gefascineerd van de modelleersoftware wat motiveert om elk detail van zo’n programma te leren. Eén en één is twee, dacht Houben. Want 3D printen biedt bedrijven nieuwe kansen. Ze hebben wel medewerkers met kennis van 3D printen nodig. Bedrijven krijgen vanaf 1 juli te maken met de Participatiewet, waar deel van uitmaakt dat organisaties vanaf 25 medewerkers iemand een dienst moeten nemen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Die twee zaken brengt hij in 3D Ambacht bijeen.

 

Enkele voorbeelden van de modellen die de studenten hebben ontwerpen en geprint.
Enkele voorbeelden van de modellen die de studenten hebben ontwerpen en geprint.

 

Volop stageplekken

Begin dit jaar zijn de 12 studenten, in leeftijd uiteenlopend van 24 tot 52 en wat opleidingsniveau betreft van mbo tot en met universiteit, aan de slag gegaan met de theoretische opleiding bij 3D Ambacht. Ze hebben geleerd wat 3D printen is, welke materialen je kunt gebruiken en hoe te ontwerpen voor 3D printen. De colleges zijn vooral door gastdocenten uit het bedrijfsleven gegeven. Frank Houben is enthousiast over de resultaten die de groep tot nog toe geboekt heeft. Zijn vermoedens dat deze groep over de juiste competenties beschikt om goede 3D printontwerpen te maken, lijkt te worden bevestigd. De 12 studenten beginnen eind juni aan hun stage, die tot het einde van het jaar duurt. Stageplekken vinden was geen enkel probleem, aldus Houben. De studenten gaan onder andere naar het Radboudziekenhuis, een onderwijsinstellingen en naar 3D printbedrijven in de regio. Op hun stageplek worden ze begeleid door gespecialiseerde coaches.

 

Werkplek in het bedrijfsleven

Frank Houben hoopt dat de groep na deze opleiding snel aan de slag kan in het bedrijfsleven. Daar kunnen ze in zijn ogen heel goed functioneren omdat ze de fabriek, hun 3D printer, naast hun bureau hebben staan. “De ervaring toont dat als je het autisme bespreekbaar maakt, je al 80 procent van de problemen getackeld hebt. Bovendien biedt de Participatiewet ook in bedrijven mogelijkheden om deze groep te begeleiden op hun werkplek, zoals financieel als qua coaching.”

 

Presentatie in Rozet

De opleiding wordt eind dit jaar afgerond. Frank Houben overlegt momenteel over het continueren van de financiering, zodat een tweede groep met de opleiding kan beginnen. De huidige pilot loopt namelijk eind dit jaar af. De studenten van 3D Ambacht presenteren hun werk op zaterdag 20 juni van 12.00 – 16.00 uur in Rozet, de cultuurtempel in Arnhem. Ze laten dan hun geprinte ontwerpen zien en geven demonstraties. Toegang is gratis.

 

Back to top button