3D printmarkt

SLM Solutions ziet orderboek gestaag groeien

SLM Solutions blijft het groeitempo vasthouden. De fabrikant van 3D metaalprinters zag in de eerste maanden van dit jaar de orderintake verdubbelen. Het afgelopen kwartaal lijkt zelfs een kleine versnelling te zijn opgetreden ondanks de zomervakantie. In dit 3e kwartaal verkocht de Duitse fabrikant 24 machines, tegenover 40 in de eerste zes maanden.

 

Kwart van de verkochte 3D metaalprinters naar toeleveranciers

Dat maakt het concern bekend aan het begin van het voor de onderneming belangrijke 4e kwartaal. In geld uitgedrukt heeft SLM Solutions de omvang van de nieuwe orders zelfs met 112% zien toenemen. Opvallende details zijn verder dat 33% van de bestellingen komt van klanten uit de industrie en een kwart van toeleveranciers die voor derden produceren. Dat betekent dus dat de machinebouwer dit jaar 14 machines verkocht heeft aan toeleveranciers die een markt zien voor 3D metaalprinten.

 

Vraag naar multilasermachines

Markus Rechlin, bestuursvoorzitter van SLM Solutions, ziet de markt continu en vanaf een brede basis groeien. Tot de klanten die bestellingen hebben geplaatst, horen onder andere SLS France (actief in de dentaaltechniek) en het Amerikaanse luchtvaartbedrijf Sintavia. Deze laatste heeft bijvoorbeeld 3 multilasermachines besteld, een type waar klanten steeds vaker voor kiezen zegt Rechlin. Van de 64 verkochte machines zijn er 9 van het type SLM 500L, het topmodel. Vergeleken met de cijfers die het bedrijf aan het begin van het vorige kwartaal bekend maakte, betekent dit wel dat in Q3 slechts één topmodel is verkocht. Het gros van de verkopen betreft de middensegmentmachine, de SLM 280HL.

 

Hoge verwachtingen van Formnext

SLM Solutions heeft goede verwachtingen voor het lopende 4e kwartaal, traditioneel een sterk kwartaal voor het bedrijf. Uwe Börgershausen, verantwoordelijk voor de financiële gang van zaken, zegt met name veel te verwachten van Formnext, de beurs in Frankfurt volgende maand. Hij verwacht op de beurs meerdere multilaser 3D metaalprinters te kunnen verkopen. Dit topmodel wordt momenteel geproduceerd in de nieuwe hal van het bedrijf. SLM Solutions hoopt dit haar in totaliteit 100 nieuwe machines te verkopen. Dat betekent dus dat in de laatste paar maanden van het jaar er nog 36 verkocht moeten worden, meer dan de helft van het aantal waarvoor in de eerste 9 maanden contracten werden ondertekend.

FOTO: Onlangs nam SLM Solutions nog deel aan de EMO Milano, die voor het eerst aandacht besteedde aan additive manufacturing

 

Back to top button