Applicationsdesign

Audi op Formnext: Industrie 4.0 en 3D printen in de praktijk

De gereedschapmakerij van Audi laat komende maand op Formnext zien welke rol Industrie 4.0 en additive manufacturing nu al spelen in de matrijzenmakerij van de autofabrikant. Beide technologische ontwikkelingen zijn belangrijk in de gereedschapmakerij van de toekomst.

 

Audi toont gereedschapmakerij van de toekomst

Van 17 tot en met 20 november gaat in Frankfurt de eerste editie van Formnext door. Formnext is de nieuwe beurs die het accent legt op de interactie tussen additive manufacturing en klassieke productietechnologie. Als geen ander is dit de praktijk bij Audi. De organisatoren hebben de gereedschapmakerij van de Duitse premium autofabrikant aan het evenement weten te binden. De automobielfabrikant heeft veel ervaring en expertise op dit vlak opgebouwd omdat de productie van stempels en matrijzen als een kerncompetentie wordt gezien.

 

Stabiele productieprocessen waarborgen

“Zonder dit center of excellence zou het onmogelijk zijn de specifieke designtaal van Audi te implementeren en aan de hoge kwaliteitsstandaarden van het premiummerk Audi te voldoen”, zegt Michael Breme, hoofd van AUDI Toolmaking. Tijdens de beurs geeft de fabrikant de bezoekers een insight blik in zowel de klassieke als moderne technologie die de afdeling ingezet voor de productie van de gereedschappen. Zowel Industrie 4.0, met smart netwerksystemen in de productie, alsook 3D printen spelen een belangrijke rol, benadrukt Breme. De nieuwe productietechnieken zijn in de toekomst nodig om de belangrijkste doelstelling, een stabiel productieproces in de autofabriek, te waarborgen.

 

Mogelijkheden dankzij 3D printen

De presentatie van Audi op Formnext laat de hele ontwikkeling van de gereedschapmakerij door de jaren heen zien. Het meest spannende onderdeel is de toepassing van additive manufacturing in de gereedschapproductie. Dit wordt een vast onderdeel van het proces. Audi gaat onder meer tonen welke nieuwe mogelijkheden additive manufacturing in de productie van stempels en matrijzen biedt. De afdeling, met wereldwijd 2100 medewerkers, maakt en onderhoudt zowel gereedschappen voor plaatbewerking (aluminium en staal), gietdelen en spuitgietproducten als ook voor de productie van koolstofvezelversterkte composieten, zowel voor de buitenkant van de auto als voor structurele delen. Dat gebeurt in de vestigingen in Duitsland, Hongarije, Spanje en China.

Formnext vindt plaats van 17 tot en met 20 november in de Messe Frankfurt.

FOTO: het gebruik van een 3D metaalprinter bij Audi (Foto: Audi AG)

 

Back to top button