software

Sintratec Nesting software verhoogt efficiency en bespaart materiaal

Mijlpaal voor stap Zwitserse SLS-printerfabrikant naar industrialisering

Sintratec heeft voor het eerst nesting software ontwikkeld voor de SLS-printer van de Zwitserse onderneming. De algoritmen achter de Sintratec Nesting software zorgen voor een maximale benutting van het printvolume, waarmee op 100 printjobs tot 47 kilogram poeder wordt bespaard en zo’n 800 uren printtijd.


De algoritmen die Sintratec ontwikkeld heeft, analyseren na één muisklik de 3D modellen zodra deze in de Sintratec Central Software geïmporteerd zijn. Daarna wordt in korte tijd de optimale positionering in het bouwvolume van de Sintratec S2 berekend.

Het verschil tussen handmatig nesten en de verschillende geautomatiseerde varianten.

Hoge concentratie in bouwkamer

De dichtheid waarmee de onderdelen in de cilindrische bouwkamer worden gepositioneerd, is bij SLS printen vaak beslissend om geld te verdienen met de printer. Afhankelijk van de geometrie van de onderdelen, bereikt de software een twee keer zo hoge dichtheid dan wanneer de printjob manueel wordt voorbereid. Volgens Sintratec mede-oprichter en hoofd technologie Christian von Burg, komt geen enkele nestingsoftware van andere aanbieders bij de concentratie die Sintratec haalt.

Minder materiaal, minder werk, minder printtijd

Dat levert een forse besparing op zowel materiaal, manueel werk alsook printtijd op. In de voorbeeldberekening van Sintratec wordt het poederverbruik gespreid over zo’n 100 buildjobs met 47 kilo gereduceerd. De gebruiker bespaart verder 50 uur handmatig nesten uit en nog eens in totaliteit 800 uren printtijd, omdat dankzij de nesting software meer onderdelen in één keer geprint kunnen worden. “Met de toevoeging van een 3D nesting functie, tillen wij onze software naar een hoger niveau. De Sintratec Nesting Solution is dus een mijlpaal op weg naar efficiëntere additieve productie en is een echte game changer op het gebied van selectief lasersinteren”, zegt Christian von Burg.

Back to top button