Technology

Snelle camera met AI voorkomt afkeur bij 3D metaalprinten

Real time kwaliteitscontrole en bijsturen AM-proces

Een snelle camera die 20.000 beelden per seconde maakt gekoppeld aan Kunstmatige Intelligentie, moet het percentage afkeur bij 3D metaalprinten omlaag brengen. De technologie is ontwikkeld door een aantal Vlaamse kennisinstellingen en wordt getest door enkele 3D printbedrijven.


Het percentage afkeur doordat er tijdens het printproces iets fout gaat, is nog steeds een van de factoren die zowel de doorlooptijd als de kosten van AM-productie negatief beïnvloeden. Onder de vlag van Flanders Make zijn daarom 3,5 jaar geleden enkele onderzoeksinstellingen, waaronder IMEC, samen met de AM-industrie het project Vision-in-the-Loop gestart.

Real time 3D metaalprintproces bijsturen met Vlaamse technologie

De high speed camera

Niet alle laserinstellingen willen bijsturen

Het doel hiervan is met vision technologie en kunstmatige intelligentie een systeem te bouwen dat real time de opbouw van de componenten bewaakt en bijstuurt. Een eerste stand van zaken van het project werd verleden jaar tijdens Machineering geschetst. De crux is, zo gaf onderzoeker Dries Verhees destijds aan, het systeem eenvoudig te houden. “Alle laserinstellingen controleren is overkill”, zei hij op de machinebeurs. Het systeem is nu zover gereed dat het in de praktijk wordt getest, onder andere door Materialise en ESMA.

Beelden vergelijkbaar met kwaliteit CT scanner

De snelle camera maakt 20.000 beelden per seconde van het smeltbad. Deze beelden zijn kwalitatief vergelijkbaar met de beelden van een CT-scanner die nu wordt gebruikt om na het printen de kwaliteit te controleren. Deze beelden worden vergeleken met beelden van veel voorkomende defecten tijdens het 3D printen. Hiervoor wordt de kunstmatige intelligentie ingezet. Afhankelijk van het gevonden defect wordt het printproces direct bijgestuurd. Algoritmen voeden eveneens modellen om voorspellingen te doen over de kwaliteit van het geprinte onderdeel. Hierdoor voorkomt men dat er aan het eind van het proces afkeur ontstaat, iets dat volgens de onderzoekers voor zo’n 10 procent van de geprinte onderdelen geldt. “Dat betekent hogere kosten en een langere doorlooptijd”, aldus Dries Verhees.

Flanders Make demonstreert het systeem en gaat dieper in op de resultaten van het Vision-in-the-Loop project tijdens een bijeenkomst op 17 oktober in Leuven. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan hier.

Back to top button