3D printmarktApplications

EU-ministers: 3D printen sleuteltechnologie voor economische groei

3D printen is een sleuteltechnologie om economische groei in Europa aan te wakkeren. Dat heeft een aantal Europese bewindslieden gezegd tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de kersverse EU-voorzitter, Slowakije. Op uitnodiging van het land hebben Europese ministers van economische zaken met elkaar gepraat over het versterken van investeringen in het ecosysteem van de technologiesectoren.

 

Pleidooi voor steun voor het MKB

Het gaat om een informele bijeenkomst in Bratislava, waarvoor ook bedrijven waren uitgenodigd. Een van hen was Xioneer Systems, een Oostenrijkse start-up die een 3D printer ontwikkeld heeft speciaal bedoeld voor het MKB. Deze start-up in Wenen, gefinancierd met publieke gelden, wil de 3D printtechnologie met name toegankelijk maken voor het midden- en kleinbedrijf, terwijl tegelijkertijd de kwaliteit zeer hoog is. Het Slowaakse ministerie van economische zaken had het management van Xioneer uitgenodigd voor het overleg.

 

EU-ministers: 3D printen sleuteltechnologie voor economische groei

Volgens Andrei Neboian, CEO van Xioneer, waren de bewindslieden onder de indruk van niet alleen de printkwaliteit van de Xioneer 1, maar ook van de mogelijkheid waar de Oostenrijkers aan werken met meerdere verschillende materialen te printen. Xioneer heeft een FDM printer ontwikkeld met dubbele printkoppen, waarbij de inactieve printkop helemaal buiten het bereik van het printbed wordt geparkeerd als deze kop niet in gebruik is. Hierdoor kan er nooit materiaal onbedoeld op het werkstuk druppelen. Xioneer noemt dit Selective Deposition Technology. Het bedrijf is overigens opgericht door twee entrepreneurs die hun sporen verdiend hebben in de consultancy business, onder andere The Boston Consulting Group en Roland Berger.

 

Incentives

Andrei Neboian heeft aangedrongen op maatregelen om de technologie meer te verspreiden en voor een eerlijk speelveld te zorgen. Verder pleit hij voor meer ondersteuning voor R&D, het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden specifiek voor 3D printen en voor scholing. Belangrijk is in zijn ogen een incentiveprogramma om het MKB zover te krijgen dat het 3D printtechnologie inzet. Met een groot aantal van deze voorstellen sluit de Oostenrijkse tech start-up aan op het pleidooi dat onlangs ook door CECIMO werd gehouden tijdens de 2e Europese AM conferentie in het Europees Parlement in Brussel. Ook bij die bijeenkomst gaven kopstukken uit de 3D printindustrie aan het belangrijk te vinden dat de EU het bedrijfsleven gaat steunen in het toepassen van de technologie. In China en de VS hebben overheden al dergelijke programma’s opgezet om de techniek te laten landen bij de kleinere bedrijven. Voor Europa is het belangrijk om niet achterop te raken.
Lees hier over het actieplan dat CECIMO onlangs heeft gepresenteerd

 

FOTO:  Ratislav Chovanec, minister in Slowakije, neemt een foto van een 3D geprint werkstuk (Xioneer Systems)

Back to top button