Technology

Roboze One+400: 3D printer voor PEEK

De Italiaanse 3D printerfabrikant Roboze lanceert een nieuw model, geschikt voor hoogwaardige thermoplastische kunststoffen. De Roboze One+400 heeft geen riemen nodig voor de aandrijving en beschikt over een extruder die bestand is tegen temperaturen tot 400 graden C. Daarmee kun je met deze 3D printer materialen zoals PEEK printen.

 

Dankzij nieuw extruder 3D printen thermoplastische materialen met desktopprinter

De ontwikkelingen op het vlak van FDM-printers gaan hard. De fabrikanten ontwikkelen steeds betere extruders en aan de materiaalkant komt er steeds beter filament. Dit keer is het de Roboze One+400 die de grenzen opnieuw verlegt. De Italiaanse fabrikant zegt zelf in een persbericht dat deze nieuwe 3D printer voor een prijsdoorbraak zorgt op het gebied van 3D printen met hoogwaardige thermoplastische materialen, zoals PEEK en PEI. Alessio Lorusso, CEO van Roboze: “Door het gebruik van geavanceerde materialen mogelijk te maken, bieden we gebruikers en krachtige en tegelijk betaalbare oplossing. Dit opent veel nieuwe mogelijkheden voor uiteenlopende toepassingen in verschillende industrieën.”

 

Tot 400 graden C

De nieuwe Roboze One+400 beschikt over een extruder die zodanig is gebouwd dat deze temperaturen tot 400 graden C aan kan. De van aluminium 6082 en AISI 303 gebouwde extruder is geschikt voor 12 uiteenlopende materialen, waaronder voor het eerst PEEK, PEI en carbonversterkt filament. De tweede extruder op de 3D printer is geschikt voor het printen van support, zodat ook complexe geometrieën eenvoudig met deze printer gemaakt kunnen worden. De printplaat wordt tot 150 graden C verwarmd; het maximale bouwvolume is 200 bij 200 bij 200 mm. Het meest interessante aan deze nieuwe Roboze One+400 is de beschikbaarheid van de thermoplastische kunststoffen, want hiermee komen hoogwaardige toepassingen in onder andere de machinebouw, aerospace, automotive en de petrochemische industrie binnen handbereik. Voor diverse toepassingen kunnen nu functionele delen worden geprint. Ook leent het materiaal zich voor bepaalde implantaten. PEI is met name geschikt voor toepassingen waarin hoge temperaturen worden gebruikt en hoge eisen worden gesteld aan de chemische resistentie van het materiaal. Dergelijke materialen zijn al langer beschikbaar voor 3D printen, maar tot nog toe amper of niet op desktop printers.

 

Roboze One+400
De nieuw ontwikkelde extruders van de Roboze One+400 (Foto: Roboze)

 

Riemloos aandrijfconcept

De andere innovatie in deze 3D printer is dat de Italianen een nieuw gepatenteerd aandrijfsysteem toepassen, waardoor de rubberen aandrijfriemen niet langer nodig zijn. Zowel de X- als de Y-as worden door een wormwiel aangedreven. Bij intensief gebruik is dit niet alleen duurzamer, de constructie zorgt eveneens voor een hogere nauwkeurigheid. De Roboze One+400 print met een nauwkeurigheid van 50 micron positioneernauwkeurigheid en 50 micron laagdikte.

In Nederland wordt Roboze vertegenwoordigd door Allround Machinery

 

Back to top button