ManufacturersMaterialsTechnology

Renishaw: wat betekent hergebruik metaalpoeder voor kwaliteit AM-delen?

Materiaalkosten zijn na de machine-uren een van de grootste kostenposten bij metaalprinten. Renishaw toont op RapidPro een ATEX geklassificeerd systeem voor hergebruik van los poeder: grove poederdeeltjes en semi gesinterd poeder worden gezeefd. Lucy Grainger van Renishaw presenteert er bovendien resultaten van een onderzoek naar het effect van hergebruik van titaniumpoeder op de eigenschappen van het werkstuk.

 

Presentatie onderzoeksresultaten op RapidPro

Renishaw ziet het 3D metaalprinten als een veelomvattende oplossing voor de industrie. Niet alleen de luchtvaartindustrie kan hiervan profiteren. Ook andere sectoren, zoals de automobielindustrie, medische industrie en de stempel- en matrijzenmakers. Voor deze laatste groep geldt met name het voordeel dat conformele koelkanalen in het gereedschap aangebracht kunnen worden. Die zorgen bij bijvoorbeeld spuitgieten voor een kortere cyclustijd en dikwijls voor een hogere kwaliteit. Renishaw toont van al deze sectoren voorbeelden op RapidPro.

 

Een voorbeeld van conformal cooling in een matrijs.

 

ATEX zeefunit

Naast de investeringskosten in de installatie zijn de kosten voor het metaalpoeder voor additive manufacturing een factor waar je rekening mee moet houden. Daarom is het belangrijk niet gesinterd poeder zoveel mogelijk te hergebruiken. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen, moet je vermijden dat semi gesinterd poeder opnieuw gemengd worden met nieuw poeder. Renishaw heeft hiervoor een ATEX-geklassificeerde zeefunit ontwikkeld. Hierin wordt niet gebruikt poeder gezeefd.

 

Hoe vaak kun je niet gesinterd metaalpoeder hergebruiken?

Op donderdag 9 maart houdt Lucy Grainger, product manager engineer bij Renishaw, op RapidPro een presentatie over dit thema. Zij heeft onderzocht wat het effect van hergebruik van titaniumpoeder (Ti6Al-4V) op de kwaliteit van de AM delen is. In de studie die ze toelicht, werd het poeder voor 38 buildjobs gebruikt. Telkens werden zowel de chemische als de mechanische eigenschappen van het poeder onderzocht. Ook de eigenschappen van de trekstaafjes die werden geprint, werd onderzocht om te zien of de mechanische eigenschappen afnemen naarmate het poeder vaker hergebruikt wordt.

 

renishaw
Een praktische oplossing voor het printen van trekstaafjes. Met de hulpstukken verklein je de bouwplaat zodat minder poede rnodig is.

Bouwplaat verkleinen voor testen

Ga je seriematig 3D metaalprinten, dan is een groot bouwvolume praktisch. Voor testen of het printen voor materiaalcertificering, heb je het liefst een zo klein mogelijke bouwplaat. Renishaw heeft voor de AM 400 machine een praktische oplossing gedacht om de bouwplaat te verkleinen. Met een speciaal inzetstuk wordt het bouwvolume verkleind. Hierdoor is er minder poeder nodig. Ook is de printjob sneller klaar. Omdat je de proeven wel op dezelfde machine doet als het 3D printen van het uiteindelijk werkstuk, zijn de printparameters identiek. De settings van de testprints kunnen één op één overgenomen worden. Renishaw gaat deze inzetstukken later ook voor de grotere metaalprinter aanbieden.

 

Back to top button