Magazine

Fasten seatbelts: 3D printindustrie uit de startblokken

Wie nog twijfelt aan de rol die 3D printen gaat spelen in de maakindustrie: schuif alle bezwaren maar opzij. De 3D printindustrie komt uit de startblokken. Onlangs bezocht ik voor het derde achtereenvolgend jaar SolidWorks World. Nog meer dan voorgaande jaren werd duidelijk dat Dassault Systèmes, het moederbedrijf, van additive manufacturing een speerpunt maakt.

 

Download 3D Print magazine maart 2017  (8,4 MB)

En de Fransen zijn niet de enige die met nieuwe softwaretools het 3D printen weghalen uit de trial and error hoek en klaar stomen voor serieproductie. De integratie van 3D printen in de designsoftware, inclusief de simulatie van het proces, maakt de technologie echt geschikt voor serieproductie.

 

Nieuwe spelers in metaalprinten

De opmerking fasten seatbelts slaat niet alleen op de verwachting dat additive manufacturing als productietechnologie gaat doorbreken. Het slaat eveneens op mijn verwachting dat de sector een turbulente tijd tegemoet gaat. Belangrijke patenten rond metaalprinten lopen af of zijn al geëxpireerd. Steeds meer machinebouwers uit de traditionele hoek begeven zich in de nieuwe technologie. En het aantal start-ups dat zich met innovatieve technologie in deze groeimarkt begeeft, is groot. Misschien denken sommige AM pioniers van het eerste uur dat ze na al die jaren hard werken eindelijk kunnen gaan oogsten. Ze zouden wel eens bedrogen kunnen uitkomen.

 

In de zeiljachtenbouw wordt 3D printen al volop ingezet.

 

Overleven de pioniers?

Dat er over tien jaar een behoorlijke markt voor 3D printen bestaat, lijdt geen twijfel. Maar ik durf nu niet te voorspellen wie die markt gaat domineren. Zijn het de gevestigde partijen? Of een van de nieuwkomers? Is het lasersmelten? Of een andere techniek? Wie het weet, mag het me zeggen.

 

In de fabriek

Voor ons is het in ieder geval reden om de frequentie van 3D Print magazine te verdubbelen. Voortaan verschijnen we elk kwartaal. Zo kunnen we jullie beter informeren over de AM reis die nu echt is gestart. En ik heb zo’n vermoeden dat het lampje fasten seatbelts nog lang niet uitgaat. Als je deze editie hebt gelezen, zie je dat bedrijven zoals Kaak Group de technologie nu al volop inzetten. Niet in een of ander laboratorium, gewoon in de fabriek. Want daar hoort 3D printen thuis.

Franc Coenen
Hoofdredacteur 3D print magazine
franc.coenen@3dprintmagazine.eu

Back to top button