Applications

Airbus 3D print zichtdelen voor passagiersvliegtuig

Airbus gebruikt als eerste vliegtuigbouwer 3D geprinte zichtdelen in de cabines van de reguliere passagiersvliegtuigen. Daarmee gaat de samenwerking met Materialise een nieuwe fase in. Gewichtsbesparing en doorlooptijd zijn de twee belangrijke redenen waarom de vliegtuigbouwer méér 3D geprinte onderdelen aan boord wil.

Samen met Materialise gecertificeerd productieproces ontwikkeld

Materialise geeft in een recente casestudy informatie vrij over hoe de samenwerking met Airbus zich ontwikkeld heeft. Twee jaar geleden ontwikkelde Materialise de eerste 3D geprinte kunststof onderdelen voor de A350 XWB van de Europese vliegtuigbouwer. Sindsdien zijn de activiteiten toegenomen en nu breidt Airbus het programma opnieuw uit.

 

gewichtsbesparing

Deze spacer panels voor bij de bagagerekken in het vliegtuig worden bij groot onderhoud aan de toestellen 3D geprint.

 

Gewichtsbesparing van 15%

De onderdelen worden nu zichtbaar voor de passagiers. Wie van de zomer met een Airbus machine naar zijn vakantiebestemming vliegt, moet goed opletten op de bagagerekken in het vliegtuig. Het gaat om de zogenaamde spacer panels. Het design hiervan is bij de 3D geprinte modellen bionisch (wat je waarschijnlijk niet zult zien). Vergeleken met het vroegere design, bespaart men 15% gewicht. Daar zorgt de interne lattice structuur voor, die dankzij 3D printen niet tot wezenlijke meerkosten van de panelen leidt. De met FDM technologie 3D geprinte panelen worden voor de montage nog gelakt met een vlamvertragende lak. Hoewel de esthetische eisen aan het onderdeel eveneens hoog zijn, hebben de onderdelen alle kwaliteitstesten bij Airbus doorstaan.

 

Materialise gebruikt FDM printtechnologie (foto’s Materialise)

 

Gecertificeerd productieproces

Materialise heeft samen met Airbus het volledige productieproces gecertificeerd. En daar zit volgens Geert Appeltans van Materialise de kern van dit project in: “We kunnen ongelooflijk korte doorlooptijden handlen, maar de basis hiervoor ligt in een uitgebalanceerd kwaliteitsmanagement systeem.”

 

Retrofit

Airbus zet de 3D geprinte panelen in bij het retrofitten van oudere toestellen. Dan is doorlooptijd een cruciale factor, omdat klanten het vliegtuig weer zo snel mogelijk in de lucht willen. Ook zijn de series dan klein. Precies de twee zaken waarin 3D printen sterk is.

 

Back to top button