3D printmarktTechnology

GE Additive bouwt Atlas, grootste poederbed metaalprinter

GE Additive schakelt een versnelling hoger. Op de luchtvaartbeurs Paris Air Show kondigde het bedrijf aan dat het de grootste poederbed metaalprinter ter wereld bouwt. Deze Atlas wordt op Formnext getoond. Concept Laser heeft een intentieverklaring met het Franse ruimtevaartbedrijf Lauak getekend en GE Additive en metaalpoederproducent Oerlikon gaan samenwerken.

 

Machine kan kubus van 1 meter 3D printen

Met de Atlas 3D metaalprinter wil GE Additive structuurdelen voor vliegtuigen gaan 3D printen. Het ontwikkelteam heeft al meerdere prototypes gebouwd als proof of concept. Op de komende editie van Formnext in Frankfurt wordt dit prototype getoond. De machine heeft zowel in X- als Y-bereik een build envelop van 1000 bij 1000 mm. Ook in de Z-as is het bereik tot een meter.

 

GE Additive
GE Additive wil meer dan enkel kleine componenten 3D printen.

 

Ophangingen voor motoren

“Deze machine kan vliegtuigonderdelen van een meter in doorsnede 3D printen. Die zijn geschikt voor de structuurcomponenten voor de vliegtuigmotoren en voor onderdelen van single-aisle vliegtuigen”, zegt Mohammad Ehteshami Vice President en General Manager van GE Additive. Het bouwvolume kan aangepast worden, zodat klanten de machine kunnen afstemmen op de grootte van de onderdelen die ze gaan 3D printen. Volgens een persbericht van GE Additive zijn resolutie en snelheid minstens gelijkwaardig aan de huidige poederbed metaalprinters of zelfs beter. Tot nog toe bouwt Concept Laser (onderdeel van GE Additive) de XLine 2000R de grootste 3D metaalprinter in deze technologie. Deze kent een bouwvolume van maximaal 800 bij 400 bij 500 mm. GE gaat dus een behoorlijke stap maken. De nieuwe machine wordt geschikt voor zowel reactieve als niet-reactieve poeders. De Atlas bouwt voort op de gezamenlijke kennis en ervaring van GE en Concept Laser.

 

Samenwerking Oerlikon met GE Additive, Concept Laser en Arcam

Het Amerikaanse concern kondigde daarnaast op de Parijse luchtvaartshow aan met twee bedrijven intensief te gaan samenwerken. Met Oerlikon is een overeenkomst getekend om samen te werken aan het versnellen van de industrialisatie van 3D printen. Oerlikon krijgt in deze samenwerking onder andere de beschikking over meerdere machines en ondersteuning, zowel vanuit GE Additive als Concept Laser en Arcam. Oerlikon wordt preferred componenten leverancier voor de printerfabrikant en materiaalleverancier voor GE Additive en de andere bedrijven in de groep.

 

Aantrekkelijke deal voor Oerlikon

Dat laatste kan voor Oerlikon heel aantrekkelijk zijn. GE Additive rolt momenteel namelijk een programma uit bij alle GE fabrieken om onderdelen te identificeren die geschikt zijn voor 3D printen. Verder gaan de beide bedrijven samenwerken op R&D vlak, zowel voor de machine als de materiaal ontwikkeling. “Samenwerken met GE Additive zal onze positie in additive manufacturing versterken en ons in staat stellen om aan de groeiende vraag naar additieve componenten in verschillende industrieën te voldoen.” Een onderdeel van Oerlikon is het vorig jaar overgenomen Citim, een Duits 3D printservicebureau.

 

Van links naar rechts: Florian Mauerer, Oerlikon; Roland Fischer, CEO van Oerlikon; David Joyce, Vice Chairman, GE; Mohammad Ehteshami, VP en GM, GE Additive

 

Concept Laser en Lauak: ruimtevaart

Concept Laser gaat zelf ook samenwerken met Lauak. De twee bedrijven hebben daarvoor een intentieverklaring ondertekend op de Franse luchtvaartshow. Lauak is een Frans bedrijf actief in de ruimtevaartindustrie. Dat ziet mogelijkheden om 3D metaalprinten toe te passen en kiest Concept Laser als de partner om dit te onderzoeken. Lauak gaat de machine van Concept laser aan referentieklanten tonen. De twee bedrijven werken samen als het gaat om redesign van onderdelen voor de ruimtevaart, om ze geschikt te maken voor additive manufacturing. “Wij zien een enorm potentieel in additive manufacturing. We willen deze technologie gebruiken om onze huidige productieprocessen te completeren en te verbeteren. Daarnaast gebruiken we de technologie om nieuwe componenten voor de aeronautische industrie te maken”, aldus Mikel Charriton, CEO van Lauak.

 

Back to top button