3D printmarktTechnology

Prototyping toont volwassen wordende AM-industrie

De eerste dag van Prototyping 2018 in Kortijk heeft behoorlijk wat volk op de been gebracht. Bezoekers kregen op 3D print gebied meteen een aantal nieuwigheden uit de AM-industrie gepresenteerd. Daarnaast valt op dat de zogenaamde direct manufacturing bedrijven zich nadrukkelijker in de Benelux beginnen te presenteren. Zowel bij de 3D printers als bij de toelevering is het volwassen worden van de AM-industrie merkbaar.

 

Aanbod professionele filament printers neemt verder toe

FormID snoept in Kortrijk zelfs een primeur van Formnext af. De Belgische reseller van HP 3D printers breidt uit met FDM / FFF printtechnologie. Het gaat namelijk in de Benelux de machines van het Spaanse Dynamic Tools verkopen. Arnoud D’Hondt van FormID geeft als belangrijkste reden hiervoor aan dat er steeds meer goede materialen, onder andere met carbon, voor dit type 3D printer beschikbaar komen. “Je kunt de filamenten nu op een gecontroleerde manier printen.”

 

Dymaic Tools

FormID presenteert de nieuwe DT Lite van Dynamic Tools.

 

Open FDM printer

Dynamic Tools bouwt de industriële FDM-printers in drie uitvoeringen, met als belangrijkste verschil een andere temperatuur in de bouwkamer (maximaal 200 graden C) en de extruder (tot 500 graden). De nieuwste versie is de DT Lite, die volgende week op Formnext gepresenteerd wordt maar nu al op Prototyping staat. Het gaat om open machines: je kunt er filament van elke fabrikant mee printen. FormID gaat de filamenten van het Amerikaanse 3DXTech uitgebreid testen op de Spaanse 3D printer om tot optimale instellingen voor de 3D printer te komen. Klanten kunnen dan met de combinatie van de Dynamic Tools 3D printer en het 3DXTech filament direct 3D printen. De Amerikaanse filamentproducent levert engineering plastics, waaronder PEKK, PEEK en PEI (Ultem). Dynamic Tools presenteert volgende week in Frankfurt ook voor het eerst een SLS-machine de ST30.

 

Seido-Systems geeft geïnteresseerde klanten de kans om twee weken lang de Stratasys F270 printer in het eigen bedrijf te testen.

 

Stratasys 3D printer op proef

Seido-Systems is met een nieuw initiatief gestart. Bedrijven die serieus interesse hebben in een Stratasys 3D printer, kunnen twee weken lang een F270 gratis op proef krijgen. Inclusief instructie en materiaal. “We merken dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien doordat het onderscheid tussen de professionele en hobby printers niet duidelijk is. Ze weten niet meer waarin ze moeten investeren”, zegt Karl Wallecan van Seido-Systems, dat komend jaar precies 10 jaar dealer is van Stratasys. Hij biedt daarom klanten aan twee weken de voordelen van de Stratasys F123 serie zelf te ontdekken. In je eigen bedrijf 3D printen levert immers een ander beeld op dan een leverancier enkele demostukken vragen. “De klant ervaart zelf hoe de stukken van de Stratasys 3D printer komen.” De eerste proefplaatsingen zijn inmiddels gedaan.

 

Direct manufacturing groeit verder

 

Alchimies kiest voor een vast printbed.

 

FDM 3D printers

Op Prototyping is duidelijk te zien dat de opmars van professionele FDM 3D printers doorzet. Trideus toont er de nieuwe Poolse 3DGence F340. Deze 3D printer is verkrijgbaar met drie verschillen de printkoppen, waarvan de HT-serie tot 500 graden verwarmt en dus geschikt is voor de engineering plastics zoals PEEK. Het Franse Alchimies bouwt twee type filament printers, waaronder de Alto Touch. Bijzonder aan de Franse 3D printer is dat het printbed gefixeerd is en de printkop in de Z-richting beweegt. De Fransen gebruiken voor deze constructie precisiegeleidingen. Het bereik in de Z-richting is 700 mm maar Alchimies bouwt ook klantspecifieke machines. Ook Hybrid AM Systems is voor het eerst op Prototyping. Jos Scheepers en Noël Daemen zijn positief verrast door de kwaliteit van de bezoekers. “Ze stellen de juiste vragen.” De Nederlandse fabrikant van FDM-printers heeft subsidie gekregen om een toolwisselaar voor de 3D printer te ontwikkelen. “We hopen deze in het eerste kwartaal van 2019 klaar te hebben”, zegt Noël. Het is de bedoeling dat een grijper in de 3D printer extra handelingen uitvoert.

 

RapidCenter (Landré) toont enkele onderdelen voor een professionele drone. De dronefabrikant kiest ervoor om deze onderdelen te 3D printen, onder andere omdat spare parts dan zonder voorraden snel beschikbaar zijn.

 

3D print service industrie

Prototyping 2018 weerspiegelt de groei die de 3D print service bedrijven doormaken. Op de beurs staan onder andere 3D Systems On Demand Services (Quickparts) in Budel, ProtoLabs toont de on demand productiediensten vanuit de vestiging in het Franse Le Bourget en RP2 uit Etten-Leur laat de mogelijkheden van onder andere de HP printer zien. Landré toont eveneens onderdelen die door het RapidCenter zijn geprint op de HP 3D printers. Floris Stam ziet de laatste tijd een verschuiving vanuit de verspanende industrie richting de 3D kunststofprinters van HP. “Levertijden voor freesdelen lopen al gauw op tot 6 weken en meer, terwijl onze klanten met hun HP 3D printers binnen drie dagen de onderdelen kunnen leveren.” En voor veel toepassingen zijn de kunststof onderdelen sterk genoeg om bijvoorbeeld een aluminium onderdeel te vervangen.

 

Een van de functionele onderdelen die ZiggZagg print: de behuizing voor een accupakket voor een elektrische mountainbike.

 

ZiggZagg breidt uit naar 9 HP printers

Bij het Belgische ZiggZagg ziet men met name de vraag naar grote series voor de HP printers toenemen. Jo De Groote: “We hebben al opdrachten voor series tot 200.000 stuks op jaarbasis.” Het 3D printbedrijf in Aalter breidt daarom dit jaar het bestaande machinepark van HP 3D printers uitbreiden naar 9.

 

In de prototypingfase hoef je niet alles te printen, laat Inzert Graphics zien. Op basis van 3D modellen kun je met de speciale software hologrammen maken die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Back to top button