3D printmarktApplications

Protolabs blijft AM capaciteit uitbreiden: meer dan 30 3D metaalprinters

Deze zomer neemt toeleverancier grote Concept Laser X Line 2000R in gebruik

De 3D-printmarkt mag er dan al een hele tijd minder goed bijliggen, sommige bedrijven blijven investeren in uitbreiding van hun AM-capaciteit. Protolabs bijvoorbeeld: de toeleverancier van componenten investeert niet alleen in een nieuwe CNC- en spuitgietfabriek in het Verenigd Koninkrijk, tegen het eind van de zomer wil Protolabs ook de GE Additive Concept Laser X Line 2000R in gebruik nemen. In de Q1-cijfers is de groeiende vraag echter nog niet terug te zien.


De afgelopen maanden heeft het Amerikaanse Protolabs de 3D metaalprint capaciteit verder uitgebreid. Met de koop van vier Concept Laser M2 metaalprinters van GE Additive, beschikt het concern over meer dan 30 3D metaalprinters. Daar komt deze zomer dan nog de grote X Line 2000R nog bij. De investeringen worden vooral gedaan om aan de groeiende vraag vanuit de luchtvaartindustrie tegemoet te komen.  

Protolabs werkt nauw samen met GE Additive als het om 3D metaalprinten gaat.

Luchtvaartindustrie wil grotere stukken 3D printen 

Deze klanten willen vooral grotere onderdelen 3D printen, zegt Protolabs CEO Vicky Holt in een persbericht over de aankondiging van de X Line 2000R. “Met name klanten in de luchtvaartindustrie vertellen ons dat ze behoefte hebben aan het 3D printen van grotere onderdelen met complexe geometrieën.” De grootste metaalprinter die de Concept Laser bouwt, heeft een bouwkamer van 800 bij 400 bij 500 mm. Daarmee wil Protolabs complete samenstellingen als één onderdeel gaan 3D printen. Overigens ziet ze ook in de algemene toelevering een vraag naar dergelijke grote AM-componenten. 

Koper 3D printen 

Een andere recente ontwikkeling is dat Protolabs koper heeft toegevoegd aan de lijst met materialen die het met de laser poederbed 3D printers kan verwerken. Het gaat om de CuNi2SiCr legering, die zowel over goede thermische als elektrische geleidende eigenschappen beschikt alsook goede mechanische eigenschappen. Als hogere nauwkeurigheden nodig zijn dan met additive manufacturing realiseerbaar is, dan kiest Protolabs voor mechanisch nabewerken op een van CNC-machines.  

Post-processing in eigen huis 

Behalve dat men het arsernaal 3D metaalprinters uitbreidt, investeert het concern in post-processing apparatuur. Zo is van Solukon een systeem voor automatisch poeder verwijderen gekocht. Om in eigen huis warmtebehandeling te gaan doen, is tevens geïnvesteerd in een oven van Ipsen.  

Groeiambities nog niet zichtbaar in resultaten 

Opvallend genoeg komen de positieve toekomstverwachtingen voor metaalprinten nog niet tot uitdrukking in de financiële resultaten. De Amerikaanse toeleverancier, met een grote 3D printafdeling in Duitsland, heeft in het eerste kwartaal de omzet zien toenemen met 1,5% tot  $115,1 miljoen. In de laatste twee weken van het kwartaal werd ook Protolabs geconfronteerd met vraaguitval. De 3D printactiviteiten lieten in Q1 een groei van 10 procent zien, echter blijkbaar vooral in kunststoffen. CEO Vicki Holt heeft namelijk in een toelichting op de cijfers gezegd dat 3D metaalprinten niet echt een grote opleving heeft gekend met betrekking tot de COVID-19. “De algemene achteruitgang die we noemden, zou dus gelden voor de metaal 3D-printers als gevolg van de economische teruggang hier en in Europa.”  

Pandemie versnelt digitalisering maakindustrie 

Vicki Holt is overigens wel overtuigd dat de huidige Coronacrisis uiteindelijk kansen gaat bieden aan bedrijven zoals Protolabs. “Deze pandemie gaat de digitalisering van de productie versnellen. Bovendien zullen fabrikanten stappen ondernemen om hun bedrijven te versterken door de toeleveringsketens aan te passen om meer flexibiliteit mogelijk te maken en de logistieke uitdagingen van een lange toeleveringsketen te verminderen.” 

Back to top button