3D print experts

Koen Willemsen promoveert cum laude op 3D technologie in de zorg

Coördinator 3D Lab UMC Utrecht

Aan het Universiteit Utrecht is Koen Willemsen cum laude gepromoveerd. Het proefschrift gaat over de uitdagingen voor 3D printen in de zorg en de vertaalslag hiervan naar de praktijk aan het bed. Koen Willemsen heeft in het universitair ziekenhuis in de Domstad de basis gelegd voor het 3D Lab, waar inmiddels voor meer dan 200 patiënten individuele oplossingen zijn geprint.


Koen Willemsen werkt sinds 2017 bij het 3D Lab UMCU, dat hij mee heeft opgericht. Hier worden nieuwe operatietechnieken ontwikkeld die ondersteund worden door 3D technologie, met name 3D printen. Vaak worden daarmee patiënten geholpen die geen andere optie meer hebben.

Utrechts 3D Lab heeft al meer dan 200 patiënten geholpen

Anatomische modellen en implantaten
“In dit lab kunnen chirurgen en andere specialisten binnenlopen om ingewikkelde casussen voor te leggen voor advies,’ zegt Willemsen. ‘We denken met hen mee en maken anatomische modellen van de patiënt, ontwerpen en printen implantaten, en helpen bij het oefenen van de operaties”, zegt Koen Willemsen in een interview op de website van het UMC Utrecht. In zijn proefschrift, dat 19 hoofdstukken telt, beschrijft hij niet alleen de kansen voor 3D technologie in de zorg, maar maakt hij eveneens de vertaalslag naar de kliniek en verzamelt hij bewijs om de werkzaamheid bij patiënten te onderbouwen. Challenges in Medical 3D printing, from bench to bedside, is de titel van het proefschrift.

Leidend 3D lab in Europa
Hij zegt dat het Utrechtse 3D Lab voorop loopt in Europa, doordat vanaf het begin alles is opgezet volgens een speciaal kwaliteitsmanagementsysteem. “Dat stelt ons in staat hoog-risicoproducten zoals medische implantaten te ontwikkelen. Iets wat maar enkele ziekenhuizen in de wereld kunnen zeggen.” Zo is voor een 22-jarige patiënt met chronische rugpijn vanwege scoliose een op maat gemaakt implantaat ingebracht, dat in het 3D Lab is ontworpen. Door nauwkeurige anatomische modellen kon niet alleen het unieke implantaat ontworpen en gemaakt worden, maar in combinatie met ‘augmented reality’ maakte het ook mogelijk dat arts Kruijt de operatie in detail kon voorbereiden. De patiënt kan inmiddels weer lopen, scooter rijden en tennissen.

Stage bij Mayo Clinic
Koen Willemsen gaat nu een maand meekijken en werken bij Mayo Clinic in de VS. Dit Amerikaanse ziekenhuis staat wereldwijd bekend om de vooruitstrevende aanpak als het om 3D printen en andere 3D technieken gaat.

Foto: UMC Utrecht

Back to top button