3D printmarkt

Markforged en Desktop Metal opnieuw naar de rechtbank

Marforged en Desktop Metal liggen weer met elkaar in de clinch. Nu heeft Markforged de concurrent aangeklaagd. De aanklacht: Desktop Metal zou zogenaamde Battle Cards naar meer dan 100 resellers hebben toegestuurd. Hierop staat een niet-eerlijke en foutieve vergelijking van de twee 3D metaalprinters. En dat druist in tegen de afspraken die ze een poosje geleden onderling hebben gemaakt.

 

Meerdere buitenlandse websites maken melding van het juridische conflict tussen de twee bedrijven, die elk een desktop 3D metaalprinter hebben ontwikkeld. Fabbaloo zegt het 63 pagina tellend document dat deze week bij de rechtbank is ingediend, te hebben kunnen inzien.

Heeft Desktop Metal de Metal X zwart gemaakt bij resellers?

 

Niet de eerste keer

Dat de twee bedrijven elkaar vooral in rechtszalen tegenkomen, heeft waarschijnlijk veel te maken met de achtergrond van Ric Fullop, de oprichter van Desktop Metal. Hij was vroeger een van de directieleden – en investeerders – van Markforged. Vorig jaar nog betichtte Desktop Metal Markforged van inbreuk op patenten bij de ontwikkeling van de Metal X. De rechter is uiteindelijk niet meegegaan en heeft geconcludeerd dat Markforged geen inbreuk op de patenten heeft gepleegd.

 

De techniek op een keramische laag tussen support- en werkstukmateriaal te printen was eerder ook al inzet van een rechtszaak tussen de twee.

 

Buiten de rechtszaal om geregeld

Een tegenzaak aangespannen door Markforged werd uiteindelijk door de twee bedrijven buiten de rechtszaal om afgehandeld. In de overeenkomst heeft, aldus Fabbaloo, Desktop Metal ingestemd zich niet meer minachtend uit te laten over Markforged en de 3D pritners, op straffe van een boete van $100.000. De Battle Cards druisen tegen die inspraak in, aldus Markfored. In de documenten zou een reactie van Desktop Metal zitten waarin het erop wijst dat de Battle Card een concept was van begin dit jaar, dat nooit buiten het bedrijf is geweest.

 

Fusion Factory

De Fusion Factory van Xerion is een directe concurrent van de Ddesktop Metal Studio System+, aldus directeur Uwe Lohe van de Duitse onderneming.

 

Europese alternatieven

De beide Amerikaanse 3D printerfabrikanten vechten elkaar zo de tent uit. Ondertussen komen juist uit Europa nieuwe ontwikkelingen die de technologie van de Amerikaanse kemphanen rechtstreeks beconcurreert. De Fusion Factory van Xerion Laboratories Berlin is hier een voorbeeld van. En wat te denken van het Ultrafuse filament van BASF, onder andere geschikt voor Ultimaker en dddrop 3D printers. Geldt straks een bekend Nederlands spreekwoord?

Back to top button