Magazine

Doorbraak AM vraagt vooral pragmatische oplossingen

Op de komende editie van Formnext toont een aantal nieuwe spelers in de AM industrie interessante technologieën voor 3D metaalprinten. AM expert Bernard Langefeld van Roland Berger presenteert op een van de beide podia een overzicht van alternatieve technieken voor de poederbed technologie. Op websites en in blogs doen alternatieve 3D metaalprinttechnieken het altijd goed. En doordat durffondsen in sommige van deze nieuwkomers enorme bedragen hebben geïnvesteerd, trekken ze steevast de aandacht. Zorgt dit voor de doorbraak?

 

Waarom kiest Sauber Motorsport AG voor Metalfab1?

Volgens mij komt het nu vooral aan op de integratie van additive manufacturing in bestaande productieketens. Het ontbreken hiervan is staat de echte doorbraak in de weg. Gelukkig zijn de CADCAM ontwikkelaars dit als eerste gaan inzien. Alle grote spelers hebben hun geïntegreerde softwarepakketten klaar staan. 2018 belooft een spannend jaar te worden (lees bijvoorbeeld over Esprit, 3D Systems, Autodesk). Daarmee verloopt in ieder geval de printjob voorbereiding soepeler en gemakkelijker. En de meeste integreren ook al de eerste tools voor processimulatie en -bewaking in hun software.

 

Integratie met post processing

Blijft nog dat de meeste metalen printstukken met CNC technologie nabewerkt moeten worden. Sommige 3D printerfabrikanten hebben dit inmiddels opgepakt, de een met een meer futuristisch concept dan de ander. Sirris in Vlaanderen start deze maand met het project Integrated AM Factory. Het Belgische instituut voor de metaalindustrie onderzoekt eveneens hoe je 3D metaalprinten het beste integreert in bestaande productieketens voor precisiecomponenten. Het leuke aan deze aanpak is dat Sirris uitgaat van technologie die momenteel in het doorsnee CNC verspanend bedrijf beschikbaar is. Dus een 5-assig precisie bewerkingscentrum, een CMM, een cobot, et cetera.

 

Doorbraak AM

Deze pragmatische inslag is onmisbaar. Want de maakindustrie heeft al de handen vol aan de AM technologie zelf, laat staan dat er ook nog veel andere nieuwe technologie bij komt. Toekomstvisies van manloze fabrieken waarin onbemande voertuigen de 3D printers bevoorraden en producten afvoeren doen het op beurzen goed. En dat het uiteindelijk die kant opgaat, daar ben ik van overtuigd. Maar wie het doorsnee maakbedrijf met 20 CNC machines mee wil krijgen in de AM revolutie, moet vandaag met pragmatische oplossingen komen. En dat doet in feite Additive Industries ook. Lees het interview met Christoph Hansen van Sauber Motorsport AG en Daan Kersten van Additive Industries. De modulaire bouw van de Metalfab1 is voor de Zwitserse F1 renstal een van de belangrijkste redenen geweest om voor de Nederlandse metaalprinter te kiezen. Want daarmee kan Sauber Motorsport AG de AM business komende tijd stap voor stap uitbouwen. “Zonder schaalbaarheid zou dat lastiger zijn geweest.” Pragmatisch denken en handelen, dus.

Franc Coenen

(dit is een enigszins aangepaste versie van de inleiding van de november editie)

De november editie van 3D Print magazine kun je online lezen of downloaden 

Wat staat er verder in deze editie (onder andere)

 

 

Back to top button