Top story

Instamsys ziet een verborgen AM-markt: hoge temperatuur kunststoffen

De presentaties over 3D printen met PAEK, die de Chinese 3D printerfabrikant Intamsys samen met Victrex organiseerde tijdens Formnext Connect, trok veel interesse. Voor Charles Han, CEO van Intamsys, zal die belangstelling waarschijnlijk geen verrassing zijn geweest. De markt vraagt naar hoogwaardige kunststoffen, zegt hij. PAEK en PEEK liggen dan voor de hand maar Intamsys ziet veel meer kansen om frees- en spuitgietendelen te vervangen. Marktleider worden is de ambitie.


Toen de 3D printerfabrikant uit Shanghai, gestart in 2013, in 2016 de eerste hoge temperatuur FFF printer introduceerde, de Funmat HT, schatten onderzoekers de markt voor PEEK 3D printen wereldwijd op 1 miljard dollar. “Iedereen zoekt de heilige graal voor de traditionele productie”, aldus Charles Han. De realiteit om deze materialen te verwerken, is weerbarstiger.  

Fabrikant van hoge temperatuur 3D printers is wereldwijde uitrol gestart

Tooling is een van de toepassingen waarop wordt ingezet. Maar ook 3D printen van end use parts is een van de toepassingen die volgens Intamsys met hoge temperatuur printers al mogelijk is.

1500 printers wereldwijd

Instamsys heeft een duidelijke strategie wat betreft 3D printen met hoogwaardige materialen zoals PEEK, PAEK, Ultem en PEI. Inmiddels heeft de fabrikant zo’n 1500 3D printers wereldwijd geïnstalleerd die geschikt zijn voor hoge temperatuur materialen; alleen al vorig jaar werden er bijna 500 Funmat HT printers verkocht, het basismodel. Daar is inmiddels de Funmat Pro 410 als industriële 3D printer voor deze materialen bijgekomen. “Deze 3D printer heeft ons in staat gesteld onze strategie uit te voeren”, aldus Charles Han. Dit jaar is de lijn uitgebreid met de Funmat Pro 610 HT. Vlak voor Formnext liet het concern weten dat deze 3D printer nog in 2020 bij een Duits onderzoeksinstituut wordt geïnstalleerd. “Onze focus is helder”, zegt de CEO van Intamsys. “Wij kijken naar functionele prototypes, naar tooling én naar onderdelen voor eindtoepassingen. Voor de Funmat Pro 610 HT is er geen alternatief in de markt met een vergelijkbaar bouwvolume van meer dan een halve bij een halve meter, geschikt voor temperaturen tot 300 graden én een prijsrange van ongeveer 100.000 euro’s.”

Open materialenplatform

Twee essentiële onderdelen van de strategie van het bedrijf zijn het open materialenplatform en de samenwerking met materiaalproducenten. De huidige materialen zijn gecertificeerd om klanten optimale parameterinstellingen te kunnen bieden. Samen met deze filamentproducenten wil Intamsys eveneens end to end oplossingen voor specifieke marktsegmenten gaan ontwikkelen. Onlangs is de printerfabrikant wereldwijd de eerste dealer geworden voor het PAEK filament van Victrex, Victrex AM 200, dat speciaal ontwikkeld en geoptimaliseerd is voor FFF printen. De presentatie hierover trok tijdens Formnext Connect veel interesse. Uit de eerste ervaringen blijkt dat dit filament in de Z-richting beter presteert en ook in de XY-richting tot 80 procent sterker is dankzij een netere hechting dan bestaande PAEK materialen. De testen zijn gedaan op de Funmat Pro 410. Om klanten te helpen voldoen aan de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften publiceert Intamsys een MDS (Material Data Sheet) van de gecertificeerde materialen dat inzicht geeft in de chemische samenstelling. Bovendien hebben klanten toegang tot alle gegevens tijdens het 3D printproces. Zij kunnen bijvoorbeeld de procesparameters uitlezen uit de Funmat Pro 610 HT en deze gebruiken voor certificerings- en kwalificatiedoeleinden. Komend jaar komen softwareoplossingen in de cloud, gericht op specifieke marktsegmenten. De fabrikant biedt ook de machinerichtlijn CE-certificering aan.

Intamsys
De productie van de Funmat HT 3D printers.

End-to-end oplossing voor de schoenenindustrie Hoewel Intamsys de nadruk legt op hoge temperatuur FFF printers, heeft het dit jaar ook de Flex 510 gelanceerd, een 3D printer waar niet de temperatuur de sleutelrol speelt, maar de flexibiliteit van de materialen. De machine is ontwikkeld voor het 3D printen met TPU/ TPE filamenten, speciaal voor de schoenenindustrie. Gemeenschappelijk met de andere reeks printers is, zo legt Charles Han uit, dat de 3D printer ontwikkeld is voor industriële productie. Intamsys heeft een Chinese launching customer voor de Flex 510 in de schoenenindustrie. “Onze launching customer is een van de grootste schoenenproducenten in China. In 2021 brengen we deze 3D printer ook naar de rest van de wereld.”

Prijsstrategie

De prijsrange van €6499 tot ongeveer €100K lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd. Het is echter een bewuste prijsstrategie. De Funmat HT kan zowel high-performance als reguliere engineering polymeren printen, wat de meeste klanten zullen doen. Door de investering in de basis FFF-printer laag te houden, kunnen bedrijven starten met applicatie ontwikkeling zonder meteen fors te hoeven investeren in apparatuur om de voordelen te hebben van een hoge temperatuur 3D printer, verklaart Bart Leferink, Vice President EMEA. “De Funmat Pro 410 en Pro 610 HT (twee extruders, vier filamentrollen die automatisch wisselen om continu te printen) zijn de grotere industriële modellen, gebaseerd op dezelfde ontwerpprincipes, zodat men de productie kan opschalen.” De Instamsys Pro 610 HT is de high end industriële 3D printer. Deze lijn zal in 2021 uitgebreid worden met twee andere industriële hoog temperatuur 3D printers.  “Niet iedereen heeft dezelfde afmetingen van de bouwkamer nodig. Is deze groter dan nodig voor de applicatie, wordt de printer misschien te duur. Als je wilt dat iedereen voor zijn applicatie kan kiezen, moet je de leemtes tussen de modellen vullen”, legt Charles Han deze strategie uit.

Wij willen de nummer 1 in de wereld van hoog temperatuur industriële FFF printers zijn

Bart Leferink, Vice President EMEA Intamsys

De volledige lijn hoge temperatuur 3D printers van Intamsys.

Frees- en spuitgietdelen vervangen

De printerfabrikant legt de aandacht op high performance en engineering plastics. Bart Leferink ziet een grote, haast onontgonnen markt voor het 3D printen met hoogwaardige en technische polymeren. Met deze materialen kun je veel bestaande metalen of kunststof frees- en spuitgietonderdelen in bijvoorbeeld de machinebouw vervangen door 3D-geprinte werkstukken. Bart Leferink: “FFF printen heeft een voordeel ten opzichte van andere additieve productietechnieken, namelijk dat we met de extrusie van het materiaal alleen het product vormen. De intrinsieke eigenschappen van de kunststof blijven grotendeels intact, in tegenstelling tot bijvoorbeeld poederbedtechnieken. Deze technische kunststoffen voldoen in 80 procent van de gevallen aan de eisen van de verwerkende industrie”. Denk aan Polycarbonaat, met koolstof gevuld nylon en ABS. Voor het 3D-printen van deze relatief betaalbare filamenten is geen zeer hoge temperatuurprinter (180 °C of meer) nodig. Maar de filamenten zijn veel gemakkelijker en nauwkeuriger te verwerken bij matig hoge temperatuur gecontroleerde systemen. “Voor standaardmateriaal zoals PLA zijn er al genoeg 3D-printers. Er zijn echter minder 3D-printers voor industriële bedrijven die toepassingen willen 3D printen die de intrinsieke eigenschappen van technische kunststoffen vereisen. In die markt, de hoge temperatuur industriële FFF-printers, willen we de nummer 1 in de wereld zijn met een range van entry level tot industrial grade productie 3D printers,” zegt de Vice President EMEA bij Intamsys.

Begin 2021 opent Intamsys in Duitsland het Europees Applicatie Centrum.

Europees en Amerikaans hoofdkantoor Begin 2020 is de Chinese fabrikant gestart met wereldwijde uitrol. Bart Leferink (voorheen in zowel de polymeer- als de metaalprinttechnologie actief) is bezig de EMEA-organisatie op te zetten, met een Europees hoofdkantoor in Stuttgart. Paul Carlson (17 jaar ervaring in de AM-industrie waarvan 16 jaar bij Stratasys), leidt de activiteiten in Amerika. “Met onze eigen vestigingen in Europa en de VS willen we dicht bij onze klanten en onze channelpartners staan”, aldus Bart Leferink. Deze channelpartners zullen klanten ondersteunen met advies, applicatieontwikkeling en service, terwijl de top key accounts in elke sector zullen worden beheerd en ondersteund door het Europese Intamsys-team in samenwerking met de channelpartners.

Back to top button