software

Identify3D integreert DRMS oplossing in EOS-software

Distributed manufacturing is een van de kansrijke toepassingen voor 3D printen. Een waterdichte Digital Right Management Solution (DRMS) is dan wel een essentiële voorwaarde. De Amerikaanse start-up Identify3D demonstreerde deze onlangs geïntegreerd in de software van EOS.


Productie scenario’s gaan veranderen door de opmars van 3D printen. Met name distributed manufacturing staat bij voor bedrijven hoog op de agenda. In plaats van centraal produceren verschuiven de modellen naar decentrale productie, dichtbij de eindgebruikers. Voor die scenario’s ontwikkelt Identify3D Digital Rights Management Solutions (DRMS) die door de hele keten gebruikt worden: van CAM naar 3D printers en weer terug. De IP-eigenaar houdt controle over de datastroom. Het DRMS voorkomt niet-geautoriseerde toegang tot de data.

Oplossing geïntegreerd in EOSprint en EOSConnect

Met de EOS Kits voor softwareontwikkeling voor het EOSprint en EOSConnect systeem, heeft Identify3D een digitale rechten beheersoplossing ontwikkeld. Hiermee kunnen gebruikers al in de CAD/CAM fase een versleutelde container aanmaken waarin de data die nodig is om het onderdeel op een EOS te printen, worden opgeslagen. Aan deze container wordt een licentie gekoppeld. Hierin legt men vast hoe de data gebruikt kunnen worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het machinetype, de AM operator die de file mag gebruiken, het aantal stukken dat geprint mag worden. Deze container met data blijft bij de file die door de hele keten gaat tot bij de 3D printer die vooraf is bepaald. Pas daar worden de versleutelde data ontcijferd zodat de onderdelen geprint kunnen worden. Elke stap wordt digitaal vastgelegd en aan de digitale draad toegevoegd, die weer gekoppeld is aan het fysieke product.

Geïntegreerde oplossing

Identify3D is een van de partners waarmee de Duitse fabrikant van 3D printers samenwerkt om de technologie uit te rollen in de maakindustrie. Het beheersen van de datastromen is volgens Rüdiger Herfrid, Product Line Business Owner EOSprint, een van de sleutelbegrippen, net als het traceren van zowel data als de onderdelen in de hele keten. “Identify3D is een partner die de open EOS interfaces optimaal gebruikt om een volledig geïntegreerde workflow voor EOS klanten te ontwikkelen”, zegt Herfrid.

Identify3D gaat ook voor Siemens NX DRMS oplossing bouwen

Succesvolle pilots

De twee bedrijven hebben inmiddels enkele pilots met succes afgerond. De DRMS oplossing is nu beschikbaar voor EOS-klanten om te integreren in hun workflow. Dat gebeurt via een specifiek daarvoor bedoelde industrie PC. “Dankzij een gestandaardiseerd datamodel en een end-to-end integratie kunnen gebruikers van EOS-machines hun operationele kosten verlagen als het gaat om de distributie van data. Aanvullend zijn deze data en alle productieparameters altijd beschermd”, zegt Fabrizio De Pasquale, VP BUsiness Development and Strategic Accounts bij Identify3D. Dat draagt volgens hem bij aan een meer geautomatiseerd productieproces, zowel voor in-huis productie als voor distributed manufacturing.

OEM partnerschap met Siemens

Tijdens Formnext is Identify3D een OEM-partnersschap aangegaan met Siemens. Het doel is de oplossing van het Amerikaanse bedrijf te integreren in Siemens NX, Teamcenter en Siemens Opcenter. Met deze oplossing kunnen gebruikers van de Siemens de digitale rechten niet alleen controleren voor de 3D printsystemen, maar ook voor subtractieve machines zoals frees- en draaibanken. De nieuwe overeenkomst is het vervolg van een eerdere samenwerking tussen de twee bedrijven.

Back to top button