3D printmarkt

IDC: één op drie 3D printerfabrikanten haalt 2018 niet

In 2018 zal zo’n 30% van de 3D printerfabrikanten niet meer bestaan. Ze worden overgenomen door andere partijen of verdwijnen simpelweg. En dat is een goede ontwikkeling. Dit toont aan dat de 3D printindustrie volwassen wordt. Daarnaast zal in 2019 meer dan de helft van de orthopedische implantaten 3D geprint worden.

 

IDC analist voorspelt sterke groei printservicebedrijven

Het zijn niet onze woorden, maar die van Mun Chum Lin. Hij werkt als marktanalist bij IDC, een internationaal opererend onderzoeksbureau. Lin komt tot zijn conclusies in een nieuw onderzoek naar de wereldwijde trends in de 3D printindustrie. Het rapport heeft als titel IDC FutureScape: Worldwide 3D Printing Predictions en bevat tien voorspellingen voor de wereldwijde 3D print industrie.

 

Consolidatie teken van volwassen worden van de markt

Het verdwijnen van een flink aantal fabrikanten is één van de voorspellingen die de IDC analist doet in het nieuwe rapport. Hij verwacht dat in 2018 er 30% minder fabrikanten zullen zijn. Het gaat dus snel, dat is over dik een jaar al. Fusies en overnames, zoals die al enige tijd gaande zijn, zullen versterkt door zetten. Gevestigde partijen zullen continu nieuwe technieken omarmen door gespecialiseerde bedrijven over te nemen. En ook door kansrijke start ups op te kopen. “Consolidatie is een goed teken dat de industrie volwassen wordt”, zegt Lim over deze trend.

 

3D printen wordt mainstream technologie

Hij toont zich heel positief over de Chinese, Zuid Koreaanse en Indiase 3D printindustrie. China blijft koploper in Azië, waar 3D printen volgend jaar in de mainstream markt landt. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat het materiaal certificeringen binnen twee jaar een standaard praktijk worden. Mun Chum Lin van IDC: “Productiebedrijven zoeken hoe ze minder afhankelijk kunnen worden van traditionele, arbeidsintensieve processen. Daarom denken we dat 3D printen uiteindelijk een belangrijke rol in de komende jaren gaat spelen. Uiteindelijk zal de technologie ‘mainstream’ worden.” Lim ziet wereldwijd een blijvende rol voor 3D print servicebedrijven om als aanbieder van totaal oplossingen te fungeren. Zij bieden een platform dat de weg effent naar een veel bredere adoptie van 3D printtechnologie.

 

BLT 3D printing
Het aerospace werkstuk geprint door BLT in China, een partner van Materialise.

 

Maak- en medische industrie snelste groeiers

Doordat de voorbije jaren enkele belangrijke patenten zijn afgelopen, ziet IDC een versnelling in de technologie ontwikkeling. Ook dat draagt bij aan de verdere groei. In het rapport worden de maakindustrie en de zorgsector als de belangrijkste markten genoemd waar 3D printen méér is dan een rapid prototyping techniek. De IDC analist zegt eveneens dat de consument meer de voordelen van 3D printen in verschillende toepassingen zal gaan zoeken. Desondanks voorspelt hij dat niet elk huishouden over een eigen 3D printer zal beschikken. De printservice bedrijven springen in dit gat.

 

PLC
Deze handorthese is geprint met PLC. In lauw water wordt het materiaal kneedbaar.

3D geprinte prothesen worden betaalbaar

De sterkste groei van 3D printen verwacht IDC in de medische sector. De technologie zal in 2018 onder meer ingezet worden voor de productie van prothesen en exoskeletons. Deze toepassing zal in Azië Pacific net zo hard groeien in 2018 als in de rest van de wereld. “3D printen maakt het mogelijk om betaalbare, functionele en gepersonaliseerde hand en armprothesen te maken, vergeleken met traditionele productietechnieken.” Tegen 2019 zal wereldwijd eveneens 50% van de orthopedische implantaten 3D geprint worden, aldus het rapport van IDC. Hiermee worden operatiekosten verlaagd en verbetert de kwaliteit van de patiëntenzorg.

FOTO Renishaw liet op Formnext al zien hoe 3D metaalprinten mainstream kan worden. De printer is geintegreerd in een CNC productiestraat waarin ene robot de geprinte delen op de CNC machine plaastst en daarna op de Equator voor de controle van de maatnauwkeurigheid.

 

Back to top button