ApplicationsTechnology

Hoog VS gehalte in Rapid + TCT programma weerspiegelt AM-ambities

Defensie en luchtvaart sterk aanwezig in congresprogramma

De wereldwijde AM-industrie maakt zich op voor het jaarlijkse Amerikaanse feestje. Rapid + TCT heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste 3D print evenementen aan de andere kant van de Oceaan. Het grote aandeel Amerikaanse sprekers, van bedrijven en universiteiten, weerspiegelt de ontwikkeling die additive manufacturing ginder doormaakt.


Rapid + TCT staat dit jaar vooral in het teken van additive manufacturing als productietechnologie. Zo’n 350 exposanten en meer dan 170 sprekers zullen dit thema van veel kanten belichten. Typisch voor het Amerikaanse evenement is een forse inbreng van de kant van de lucht- en ruimtevaart en defensie-industrie, industrieën die in de VS sterk aanwezig zijn. Dit blijkt in het conferentieprogramma wel uit sprekers van Boeing, Lockheed Martin, Northrop Gumman en Walter Reed National Military Medical Center.

Rapid + TCT laat zien hoe sterk additive manufacturing leeft in sommige Amerikaanse industrietakken. (Foto Rapid + TCT)

Groot formaat metaalprinten voor defensie

Vanuit Lockheed Martin is er bijvoorbeeld een presentatie over groot formaat additive manufacturing voor composietonderdelen. Het luchtvaartconcern gebruikt hoog temperatuur materialen om daarmee snel en kosteneffectief grote gereedschappen te ontwikkelen die in een autoclaaf worden uitgehard. Het Amerikaanse leger bouwt momenteel de grootste 3D metaalprinter in de wereld met een print volume van 9,14 bij 6,1 bij 3,7 meter. Dat gebeurt in samenwerking met Astro America, een Amerikaanse onderzoeksinstellingen voor toegepast onderzoek. Met deze giga 3D metaalprinter willen de Amerikanen uiteindelijk de businesscase rond krijgen voor de AM-productie van grote onderdelen voor legervoertuigen. De hiervoor gekozen technologie is additive friction stir deposition, afgeleid van wrijvingslassen. Woensdag is er zelfs een paneldiscussie gewijd aan large scale additive manufacturing voor defensie toepassingen.

Veel Amerikaanse research- en ontwikkelingsprojecten

Soms denken we wel eens dat de ontwikkeling van additive manufacturing technologie een Europees onderonsje is. In de VS vindt daarentegen momenteel veel onderzoek plaats, onder andere op het vlak van metaalprinten. Zo presenteert Ohio State University de resultaten van onderzoek naar het gebruik van carbon nanotubes om microscheuren in aluminium geprinte onderdelen te voorkomen. Ze maken gebruik van een nanotube matrix die niet alleen cracking voorkomt maar eveneens aluminium 6061 en ook Haynes 230 versterkt als het geprint wordt. Senvol heeft samen met enkele Amerikaanse defensie-instellingen, waaronder het Airforce Research Lab en The Office of Naval Research, onderzoek gedaan naar de inzet van machine learning voor het kwalificeren van nieuwe 3D metaalprinters en materialen. Zach Simkin, president van Senvol, presenteert de resultaten. Transfer Learning, zoals ze het concept noemen, is onder andere getest op enkele machines van EOS en de MetalFab 1 van Additive Industries.

Luchtvaart toepassingen

Virginia Tech presenteert in Chicago het verhaal over de drone die de universiteit 3D print en die wegvliegt van het bouwplatform, doordat diverse componenten in de cel automatisch tijdens het printproces geplaatst worden. De cel, die digitaal geïntegreerde productie combineert met robotisering en automatisering, is bedoeld voor de autonome productie van Unmanned Areal Systems (UAS). Onderzoek voor toepassingen meer gericht op de defensie-industrie wordt gedaan bij het Devcom Army Research Laboratory. Een van de onderzoeken hier richt zich op de ballistische impact eigenschappen van 3D geprinte structuurdelen. Kunnen ze de enorme krachten weerstaan die vrijkomen bij het afvuren?Net zero transitie

Dit jaar houdt ook Cassidy Silbernagel een presentatie. De tweevoudige winnaar van de student Design for AM Challenge (alweer jaren geleden) bij Additive Industries, werkt tegenwoordig als Senior AM Mechanical Engineer bij Exergy Solutions. Samen met Jospeh Flynn van Altair onderzoekt hij de toepassing van generative design om lichtgewicht onderdelen voor de sodium-ion batterij technologie. Specifiek gaat het over een lichtgewicht manifold en een efficiëntere warmtewisselaar waarvoor Silbernagel AM inzet. Opvallend in het programma van Rapid + TCT dit jaar in Chicago is het zeer hoge aandeel presentaties door Amerikaanse onderzoeksinstellingen, universiteiten en bedrijven. Slechts een enkele keer komt er een Europese spreker aan te pas, zoals die van EOS en Hexagon, enkele Fraunhofer instituten, SLM Solutions, Trumpf en DMG Mori.

Zo’n 350 exposanten

Met 350 exposanten heeft Raid + TCT ongeveer half zo groot als Formnext. Hier staan de grootste spelers uit de wereldmarkt. Inkbit presenteert er het Vista AM systeem.  Voor dit AM-systeem, ontwikkeld voor serieproductie, zijn inmiddels meerdere materialen beschikbaar. Oqton heeft in de aanloop naar het evenement de samenwerking met Castor aangekondigd. De software van Castor helpt bedrijven onderdelen identificeren die zich lenen om additief te produceren. Oqton integreert deze software in het Manufacturing OS. Hiermee kunnen gebruikers van de Oqton software sneller hun bestaande onderdelen beoordelen op geschiktheid voor additive manufacturing.

Rapid + TCT begint dinsdag 2 mei in Chicago en duurt tot en met vrijdag.

Foto: Een van de exposanten is Spee3D dat actief is in de defensie-industrie met de DED-metaalprinttechnologie.

Back to top button