Applications

BMT Additive gecertificeerd voor AM-productie impeller

Presentatie over de stappen naar serieproductie met AM tijdens Advanced Engineering

BMT Additive, de AM-dochter van luchtvaarttoeleverancier BMT Aerospace, is gecertificeerd voor de productie van een impeller met het elektronenstraal metaalprintproces. De certificatie geldt voor de productie van een impeller voor een centrifugaal pomp, 3D geprint in Grade 5 titanum.


De Belgische toeleverancier aan de vliegtuig- en olie- en gasindustrie zet hiermee een belangrijke stap in de uitrol van additive manufacturing als productietechnologie. Tijdens het SIM Materials Forum op Advanced Engineering in Antwerpen houdt Jan Peirs van BMT Additive een presentatie over de stappen die het bedrijf heeft gezet om tot serieproductie met AM te komen.

DNVGL AM-norm uitgebreid voor meerdere metaalprinttechnieken

BMT Additive heeft gekozen voor het EBM proces (foto’s BMT Additive)

Gezamenlijk project van industrietakken

De certificering van de fabriek in Oostkamp is gedaan door DNV en is een vervolg op de deelname van BMT Additive aan de tweede fase van het Program JIP. Dit is een gezamenlijk industrieprogramma van de energie-, olie- & gas-, maritieme en ruimtevaartindustrie om additive manufacturing processen in deze industrieën te standaardiseren. Het project is een initiatief van DNV. Hierin hebben meerdere Europese bedrijven uit de olie- en gasindustrie de mogelijkheden van additive manufacturing verkend en certificering voorbereid. In de eerste fase hebben de projectpartijen de nieuwe DNVGL-ST-B203 norm voor AM met laserpoederbed technologie ontwikkeld. In de tweede fase is de standaard verruimd met het andere metaalprinttechnieken, zoals EBM, WAAM., Directed Energy Deposition en Metal Binder Jet Fusion. Inmiddels is er een derde projectfase gestart.

Certificering basis voor verdere groei

“DNV-certificering voor faciliteiten en de kwalificatie van onderdelenfamilies is zeer belangrijk voor BMT Aerospace om onze groeidoelstelling in de energie- en olie- en gastoepassingen te ondersteunen. We zien het grote potentieel van AM in deze industrieën, en het is duidelijk dat deze certificeringen ons het vertrouwen van onze eindgebruikersklanten zullen geven met de juiste mate van zekerheid en hen zullen helpen om onze diensten te integreren in hun just-in-time productieketen”, aldus Ewald Goossens, Innovations & New Technologies Manager bij BMT Aerospace. De Belgische onderneming is optimistisch over de acceptatie van AM als productietechnologie nu het eerste onderdeel gecertificeerd is. “Met het extra vertrouwen van een gerespecteerde instelling als DNV zijn wij zeer optimistisch dat OEM’s en eindgebruikers in de energie- en maritieme sector EBM-processen zullen zien als een haalbare route voor industriële toepassing”, aldus de toeleverancier.

Voordelen elektronenstraal

De onderneming heeft gekozen voor het Electron Beam powder bed fusion proces, waarbij een elektronenbron van 3 kW wordt gebruikt als energiebron. De voordelen van dit proes, dat volledig in vacuüm gebeurt, zijn de hoge zuiverheid en de minimale vervorming onder invloed van de temperatuur.

Jan Peirs Sr. Design And R&D Engineer bij BMT Aerospace International geeft zijn presentatie op 24 mei. SIM Materials Forum is onderdeel van Advanced Engineering op 24 en 25 mei in Antwerp Expo. Registreren voor deze beurs kan hier. Bij de registratie kun je aanvinken het SIM Materials Forum te bezoeken.

Back to top button