3D printmarkt

HP en Deloitte gaan digitalisering maakindustrie versnellen

HP en Deloitte slaan de handen ineen om de digitalisering van de globale maakindustrie te versnellen. Dat hebben beide ondernemingen bekend gemaakt op een bijeenkomst in Palo Alto in Californië. “De digitalisering leidt tot een fundamentele verschuiving in de businessmodellen van deze $ 12 biljoen dollar grote markt. 3D printen biedt de kans om echt digitaal te gaan werken”, aldus Scott Schiller, hoofd Customer & Market Development 3D printing business bij HP.

 

Alliantie versnelt digitale transformatie met in het hart 3D printen

HP en Deloitte vinden dat ze nu het momentum moeten benutten om de digitalisering van de maakindustrie te versnellen. 3D printen staat in het centrum van deze digitalisering. Volgens Dion Weisler, president en CEO van HP, is er geen sector die zulke ingrijpende veranderingen zal ondergaan door de digitalisering dan de maakindustrie. En dat is een markt waarin wereldwijd jaarlijks 12 biljoen dollar in omgaat. “Bedrijven die investeren in hun digitale heruitvinding, zullen hun concurrenten achter zich laten.”

 

Consultancy én 3D printtechnologie

De alliantie die de fabrikant van onder andere 3D printers HP en Deloitte starten, richt zich in eerste instantie op de Fortune top 500 bedrijven. De twee ondernemingen gaan deze bedrijven ondersteunen in de ontwikkeling van digitale strategieën en de implementatie van de 3D print technologie van HP in grootschalige productie omgevingen. Samen bieden ze een totaal oplossing aan: expertise over digitale transformatieprocessen van Deloitte gecombineerd met de 3D printtechnologie. Deze laatste wordt overigens als een DaaS aangeboden: Device as a Service.

 

3D printen gaat tot fundamentele veranderingen leiden, onder andere in de spare parts business. 

Fundamentele veranderingen

In een toelichting op de plannen voorafgaand aan de presentatie in Palo Alto merkte Doug Gish van Deloitte Consulting op dat 3D printen een groot waardepotentieel kan vrij maken. Dat kunnen ze benutten voor verdere economische groei. Hij ziet geheel nieuwe suply chains ontstaan door de digitalisering en met name 3D printen. “Er komt meer flexibiliteit; design beperkingen verdwijnen; distributiegrenzen vallen weg. We proberen al jaren supply chains te optimaliseren maar de beperkingen hielden ons af van echte fundamentele veranderingen. Die beperkingen vallen nu weg.” De inefficiency die nu in veel waardeketens zit, verdwijnt.

Deloitte consultant: 3D printen gaat productiecapaciteit opnieuw vormen

Doug Gish zegt dat elke sector in de wereldwijde maakindustrie geraakt gaat worden door deze fundamentele verandering. En in alle industriesegmenten is efficiencywinst door 3D printen en door digitalisering mogelijk. “Er ontstaat een ongekende flexibiliteit door productieruns met kleine aantallen; zonder of met weinig kapitaalsinvesteringen. We gaan service onderdelen anders maken. Onnodige voorraden verdwijnen. 3D printen gaat de productiecapaciteit opnieuw vormen.” Dat betekent voor de Deloitte consultant niet per definitie dat er minder spelers in een supply chain zullen zitten, ofschoon hij wel zegt dat OEM’ers veel dichterbij hun eindklanten komen dankzij 3D printen. “Minder spelers is niet noodzakelijk. Je hebt ook nog democratisering van het maken. Start-ups kunnen zomaar op een nacht een toeleverancier worden.”

 

Exponentieel

Op de vraag hoe snel zich deze transformatie gaat voltrekken, blijven de twee het antwoord schuldig. “Ik heb geen idee hoeveel jaren dit zal duren. We hebben een paar bedrijven nodig die de visie omarmen”, aldus Doug Gish. Maar dan kan het snel gaan, voegt Scott Schiller van HP toe. “Als we starten, komen we op een exponentiële groeicurve als we eenmaal een kritische massa hebben bereikt.” De alliantie start het werk in de VS en zal dan geleidelijk uitbreiden naar andere regio’s in de wereld.

 

Back to top button