MaterialsTechnology

Arburg Freeformer 3D print medisch gecertificeerd PEEK

Première op Formnext 2021

Arburg gaat op Formnext 2021 onder andere demonstreren hoe je op de Freeformer voor medische toepassingen gecertificeerd PEEK 3D print. Het is voor de eerste keer dat Arburg het originele PEEK granulaat Vestakeep i2 G van Evonik print. Omdat de Freeformer granulaat verwerkt, geldt de certificering voor medische toepassingen die Evonik voor dit materiaal heeft.


PEEK (polyetheretherketon) is bijzonder interessant voor medisch-technologische toepassingen. Op Formnext verwerkt een Freeformer 300-3X, ontworpen voor toepassingen bij hoge temperaturen, het originele kunststofgranulaat Vestakeep i2 G van Evonik tot op maat gemaakte schedelbotimplantaten. Het originele materiaal, dat is goedgekeurd voor permanent implanteerbare medische producten, breidt de waaier van toepassingen voor het Arburg plastic freeforming (AKF) proces uit. Het AKF-procédé is ook bijzonder interessant voor praktisch gebruik in de medische technologie omdat de kwaliteit van het procédé op betrouwbare wijze kan worden gedocumenteerd en elk onderdeel duidelijk kan worden getraceerd.

Evonik Vestakeet 2i G granulaat is al toegelaten voor permanente implantaten

30% gevuld keramisch polymeer

Het schedelbotimplantaat is niet de enige medische toepassing die Arburg in Franfurt demonstreert. Een andere toepassing is ontwikkeld in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis van Basel, dat gebruik maakt van een Freeformer 200-3X. Het gaat hier om implantaten geprint met Resomer LR 706 (composiet van poly L-lactide-co-D, L-lactide en ß-TCP). Dit polymeercomposiet van Evonik bevat 30 procent keramische additieven. Het bestanddeel is dus stabieler en geeft ook calcium af om de botvorming te bevorderen.

Afwerkingsgraad vergelijkbaar met spuitgietdelen

Arburg zet op Formnext niet alleen in op medische toepassingen. De Amerikaanse fabrikant van honkbalknuppels Wilson zet de Freeformer 3D printtechnologie inmiddels in voor mass customization. De honkbankknuppels worden deels aangepast aan de klantspecifieke eisen. Klanten kunnen hun product dus personaliseren. Samen met OTEC laat Arburg zien hoe je de 3D geprinte onderdelen dezelfde afwerkingsgraad kunt geven als spuitgietdelen. Hiermee verbreedt het concern het inzetgebied van de Freeformer verder. Een voor velen onverwachte toepassing van de specifieke 3D printtechnologie komt van tesa, de lijmproducent.  Tesa verwerkt zelfklevende systeemoplossingen op de Freeformer, onder andere voor het lijmen van de glazen cover van een smartphone. Vergeleken met conventionele verlijmingsprocédés kan AKF het afval met ongeveer 90 procent verminderen.

Links de FFF printer, rechts de LiQ 320 die vloeibaar siliconen print.

LAM-proces: innovatiQ machine produceert LSR-componenten

Naast de vier tentoongestelde Freeformers zal ook het innovatiQ portfolio voor het eerst te zien zijn op de Arburg stand, inclusief een LiQ 320 3D printsysteem. innovatiQ is een zusterbedrijf van Arburg, waarin het vroegere German RepRap is opgegaan dat Arburg heeft overgenomen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de bouw van industriële filamentprinters en 3D printers die met vloeibare materialen werken (Liquid Additive Manufacturing). De LiQ 320 is een systeem dat met vloeibare siliconen print. Met de integratie in de Arburg familie in 2020 biedt Arburg haar klanten een extra additive manufacturing technologie waarmee ze zich nog flexibeler in hun markten kunnen bewegen.

Back to top button