Applications

VShaper 3D printer krijgt plek bij MARS experiment

In Polen gaan deze zomer zes mensen twee weken leven in een deels ondergrondse habitat om te ervaren hoe het leven op mars of de maan is. Het Modular Analog Research Station MARS is een Pools initiatief. Tot de uitrusting waarover de deelnemers beschikken, behoort een VShaper 3D printer. Daarmee worden containers geprint waarin de deelnemers groenten gaan kweken.

 

Onderzoekers simuleren permanente maanbewoning in Polen

Het experiment van het Europees ruimtevaart agentschap is bloedserieus. Als mensen straks lange tijd missies op de maan en Mars willen stationeren, aan welke fysieke, maar ook psychische en sociologische uitdagingen worden ze blootgesteld? En hoe is de mens-robot interactie? Dat alles gaat een team wetenschappers onderzoeken in het MARS station in Polen. Initiatiefnemer is dr. Agata Kolodziejczyk, neurowetenschapper bij het European Space Agency in Nederland en bij ESA verantwoordelijk voor Moon Village. In dit project wordt onderzoek gedaan naar de eerste permanent bewoonde plek op de maan. In Polen proberen de wetenschappers, architecten, ingenieurs en studenten zo’n leefomgeving zo veel mogelijk na te bootsen voor het onderzoek.

 

Leven zoals op de maan

De zes deelnemers aan het experiment gaan in vier containers en een centraal kantoor met keuken en ontmoetingsruimte twee weken lang leven. In de modules zijn slaapvertrekken, onderzoeksinstrumenten, een laboratorium en opslagruimten gecreëerd. Ze verplaatsen zich van de ene naar de andere ruimte te voet of via een speciaal maanvoertuig. Altijd hebben ze dan speciale ruimtepakken aan, waarin sensoren zuurstof- en stikstofgehalte meten, bloeddruk, temperatuur etc. De deelnemers krijgen af te rekenen met waarschuwingen voor zandstormen. Vitaminen en proteïnen gaan ze zelf maken in speciale bioreactoren; insecten prijken op het menu. Ook de gewichtsloosheid wordt gesimuleerd. Ze worden geconfronteerd met stormen en met energie-uitval.

 

VShaper
De bewoners van “MARS”gaan met de Vshaper 3D printers deze containers printen om daarin groenten in een hydrocultuur te kweken. (Foto’s: MARS en Verashape)

3D printen en hydrocultuur

En net als straks op de maan of Mars, moeten de deelnemers proberen zelf groenten te kweken. En daar komt de 3D printer VShaper van het Poolse VeraShape bij kijken. De zes deelnemers 3D printen met deze FDM printers kleine containers waarin ze op hydrocultuur eetbare planten gaan kweken. “We combineren de hydrocultuur met de 3D printtechnologie en zorgen zo voor een moderne substraatteelt, rekening houdend met de beperkte ruimte”, legt Olga Grabiwoda van het Design Institute in Kielce uit. Verashape heeft meteen ja gezegd tegen deze uitdaging. Jacek Wach, marketing manager bij Verashape, ziet het experiment als een kans om de Poolse ruimtevaartindustrie verder te ontwikkelen.

In Nederland wordt Verashape vertegenwoordigd door Vekashape

 

Back to top button