Technology

Farsoon bouwt groot formaat LPBF-printer met 16 lasers

Farsoon heeft deze week een nieuw platform aangekondigd voor groot formaat laser poederbed 3D metaalprinten. De nieuwe FS1521M heeft een groot bouwvolume tot eventueel 1650 mm in de Z-richting en beschikt over 16 lasers. Snelheid is 400 cm3 materiaalopbouw per uur.


De Chinese fabrikant van AM-systemen ziet de vraag naar groot formaat metaalprinters toenemen, onder andere gedreven door de olie- en gasindustrie, automotive en energie. Om hier op in te spelen is het FS1521M platform ontwikkeld.

Materiaalopbouw 400 cm3 per uur

Extra lange Z-as is optioneel

Deze 3D metaalprinter, met 16 fiberlasers van 500 watt elk, heeft een maximaal bouwvolume van 3.862 liter. Daarmee is het aldus Farsoon een van de grootste metaalprinters in de wereld tot nog toe. Het volume is standaard 1530 mm rond en 850 mm hoog. Er komt ook een variant met een verlengde Z-as, die tot 1650 mm reikt. Farsoon verwacht hier veel van voor de olie- en gasindustrie zowel als luchtvaart. Daarnaast kan men ook een rechthoekige bouwkamer bestellen. In dat geval komt men tot een inhoud van 3.862 liter.

Inconel pinten met 3,27 kilogram per uur

De snelheid waarmee de nieuwe Farsoon metaalprinter kan printen, is hoog: in Inconel tot 3,27 kg per uur; in volume uitgedrukt komt de nieuweling tot 400 cm3 per uur. Dankzij de nieuwe kalibratiealgoritmen van de scanstrategie met 16 lasers kunnen de werking en overlap van elke laser nauwkeurig worden geregeld. Hierdoor zijn uniforme mechanische eigenschappen van de producten in het hele bouwgebied gegarandeerd. De geavanceerde multi-laser scanstrategieën bieden optionele modi voor efficiëntie, kwaliteit of gebalanceerde prestaties voor verschillende productiebehoeften.

Poeder toevoer

Farsoon heeft daarnaast de gasstroming opnieuw ontworpen. De machine beschikt over een nieuw permanent filtersysteem om ononderbroken te kunnen printen. Het poedertoevoer systeem is zodanig ontwerpen dat nieuw poeder contactloos kan worden toegevoegd. Dankzij het modulaire en redundante poedercontainerontwerp biedt de FS1521M continue toevoer en opvang van overlooppoeder voor een eenvoudig, gestroomlijnd poederbeheerproces. Farsoon zegt al meerdere van deze systemen te hebben geïnstalleerd bij Chinese klanten. Tijdens TCT Asia toont de fabrikant het nieuwe platform op de beurs.

Back to top button