3D printmarktTechnology

Pastaprinter TNO opmaat naar gepersonaliseerde voeding

Het kost wat extra tijd. Maar dan heb je wel een pastavorm op je bord die niemand anders heeft. TNO demonstreert op Expo 2015 in Milaan de pastaprinter, ontwikkeld samen met Barilla. Het verhaal achter 3D food printing reikt echter veel verder dan het gadgetgehalte waar je het eerst aan denkt als je de pastaprinter ziet.

 

3D food printing heeft potentie om groot te worden

 

De pastaprinter die je in Milaan in actie kunt zien, is nog een prototype. Elke 2 minuten komen er 4 pastavormen uit de printer, vormen die je op een andere manier niet kunt maken. De machine is ontwikkeld samen met het Italiaanse Barilla, een van de marktleiders op het gebied van pasta’s. Op basis van gewone ingrediënten kun je nu elke vorm bedenken die je wilt en daadwerkelijk 3D printen met de pastaprinter. Hier gaat het echter niet eens zo zeer om. TNO, het enige onderzoeksinstituut in de wereld dat 3D printexpertise combineert met eigen voedingskennis, ziet in de toekomst een heel andere rol weggelegd voor 3D food printing, namelijk het maken van gepersonaliseerde voeding.

 

Gepersonaliseerde voeding

TNO werkt hiervoor samen met andere partners in het Europese Performance project. Dit project moet een 3D foodprinter opleveren waarmee je elke minuut 1 maaltijd print, bijvoorbeeld groenten, aardappelen of vlees, aangevuld met voedingssupplementen die op het individu zijn afgestemd. Performance, gefinancierd met middelen uit het 7e Europees Kaderprogramma, richt zich vooral op het personaliseren van voeding voor oudere en zieke consumenten. Kjeld van Bommel, onderzoeker bij TNO, zei hier in een eerder interview over dat men hiermee vooral voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen aantrekkelijker wil maken. “Nu krijgen deze in zorginstellingen veelal gepureerd voedsel, wat er minder aantrekkelijk uitziet. Wij printen wortelpuree in de vorm van wortelen. Of vlees in de vorm van een kippenbout.” Dit gebeurt met een soort inkjettechnologie. Het voordeel van 3D printen is hier niet alleen dat het voedsel weer de oorspronkelijke vorm krijgt. Het kan ook gepersonaliseerd worden, door de hoeveelheid calorieën, eiwitten, vitaminen, omega-3 vetzuren, hardheid en andere zaken individueel in te stellen. Gepersonaliseerde voeding kan op industriële schaal worden gemaakt, iets dat nu niet kan of ontzettend kostbaar is omdat er veel handwerk voor nodig is.

 

Toekomst 3D foodprinting

De toekomstige stap is het koppelen van de printer aan een app die je dagelijkse activiteiten registreert. Dan komen foodprinting en healthcare samen, omdat de voedingssupplementen exact afgestemd kunnen worden op de persoonlijke behoefte van dat moment. Zo ver is het echter nog niet. Van Bommel verwacht wel dat de technologie redelijk snel gebruikt gaat worden door bakkers en pattiserieën om gebak te personaliseren. Daarnaast is de technologie wellicht bruikbaar om alternatieve ingrediënten zoals eiwitten uit algen, bietenloof, of zelfs insecten om te zetten in smakelijke producten met herkenbare structuren die niet alleen goed zijn voor de gezondheid maar ook voor het milieu. Er schuilt dus veel meer achter de pastaprinter in Milaan.

 

 

 

 

Back to top button